Foto d'un conjunt d'habitatges.

L'ajuda de 6.500 € que pots demanar si tens un habitatge en propietat

Tots els requisits per demanar la subvenció per canviar la calefacció de casa teva

Espanya viu aquests dies els moments més freds de l'hivern, amb temperatures que baixen dels zero graus. Això també està disparant les factures del gas. Per això, molta gent amb un habitatge en propietat s'estan plantejant canviar les seves instal·lacions per unes altres que afavoreixen l'estalvi.

És el cas de la calefacció amb aerotèrmia, un sistema que converteix l'energia de l'aire en calefacció, refrigeració i aigua calenta. Segons els càlculs, per cada KWh que consumeix el compressor, un equip d'aerotèrmia pot generar fins a 3 KWh. A més, hi ha diverses maneres d'instal·lar aquest dispositiu.

Els propietaris d'habitatges a Espanya tenen la possibilitat d'instal·lar aquesta calefacció i també tenen un avantatge afegit. El govern espanyol, a través dels fons europeus, atorga ajudes per equipar les llars amb aquesta calefacció. L'objectiu és fomentar sistemes més sostenibles.

Requisits per obtenir l'ajuda

Els propietaris d'habitatges poden accedir a ajudes per equipar casa seva amb calefacció aerotèrmica. Poden fer-ho mitjançant un terra radiant, que exigeix una major inversió, o amb radiadors de baixa temperatura, més econòmics. Es recomana fer-ho a llars de més de 100 metres quadrats.

Foto d'una calefacció elèctrica.
El govern espanyol ofereix ajudes per canviar la calefacció. | Getty Images

Si és el teu cas i vols fer el pas, has de saber que el govern d'Espanya ofereix ajudes fins al 31 de desembre de 2023. Aquestes subvencions formen part del Pla de Recuperació Next Generation i s'inclouen al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència d'Espanya.

A més a més, el govern espanyol deixa clar que aquestes ajudes estan destinades a ús residencial i només per a instal·lacions de tecnologia aire-aigua. Aquestes han de complir els requisits establerts al Reglament d'Instal·lacions Tèrmiques dels Edificis (RITE) i hauran de tenir un rendiment superior a 2,5 COP.

Fins a 6.500 euros

L'equip d'aerotèrmia que instal·lis a casa teva ha de comptar amb un sistema de direcció via mòbil per regular la producció i el consum d'energies. A més, la subvenció és incompatible amb una altra subvenció semblant rebuda anteriorment.

També hi ha un altre requisit important sobre la titularitat: el propietari ha de continuar sent el titular de l'habitatge durant cinc anys des de la data de la nova instal·lació. Igualment, cal que estigui al corrent de les obligacions que corresponguin amb Hisenda i la Seguretat Social. Si compleixes els requisits, pots sol·licitar diverses ajudes.

Foto de diversos bitllets d'euro.
Així pots demanar l'ajuda. | Arxiu

Cada propietari pot optar a 6.500 € en subvencions per instal·lar a casa seva la calefacció amb aerotèrmia. Això inclou un màxim de 3.000 € per bomba de calor, fins a 3.600 € per instal·lació de terra radiant. I fins a un màxim de 1.800 € per radiadors de baix rendiment.

  • Per bomba de calor, 500 € per KWh fins a 3.000 €
  • Per instal·lació de terra radiant, 600 € per KWh fins a 3.600 €
  • Per instal·lació de radiadors de baix rendiment, 500 € per KWh fins a 1.830 €

Passos per demanar la subvenció

Els propietaris d'habitatge que resideixen a pobles de menys de 5.000 habitants o  localitats inferiors a 20.000 habitants en entorns rurals poden obtenir una millora del 5 % del total de l'ajuda. La manera de sol·licitar-la és la següent.

  • Primerament, has de demanar el pressupost de la instal·lació o acreditar-ho mitjançant la factura de la instal·lació realitzada.
  • Presenta de forma telemàtica la factura de la teva instal·lació i completa les dades del titular al web de l'organisme a la teva comunitat.
  • L'entitat pública comunicarà la resolució en un termini màxim de sis mesos. Passat aquest temps, si no hi ha resposta, es considera desestimada.
  • Un cop aprovada la sol·licitud, tens 18 mesos per completar les obres o certificar-ne la realització abans de rebre l'ajuda corresponent.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp