Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una noia asseguda en un sofà amb un ordinador portàtil i una tassa a la mà

L'ajuda que segurament has cobrat el 2023 i has de declarar a la teva Renda

Si et van donar l'ajuda de 200 euros, la teva declaració de la Renda l'has d'incloure. En cas contrari podries tenir una multa molt superior

Ajuts i declaració de la Renda, un dels grans dubtes cada any.

Estem a les portes d'una nova campanya de la Renda i torna a tocar rendir comptes amb l'IRPF. El pròxim 3 d'abril ja podreu fer la declaració de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i hi ha moltes coses que heu de saber.

Una és nova i has d'anar amb compte. A l'últim any, potser has cobrat l'ajuda de 200 euros que va llançar el Gobierno de Pedro Sánchez, de manera que la teva declaració aquest any ha de ser diferent.

Si te'n recordes, l'Estat va crear una ajuda de 200 euros per comprar productes alimentaris. A partir del març del 2023 es va donar un pagament únic de 200 euros a persones en situació vulnerable, amb baixos ingressos o limitat patrimoni.

Aquesta ajuda formava part de mesures per mitigar els impactes del conflicte a Ucraïna. Els beneficiaris incloïen empleats, autònoms, i desocupats del 2022, excloent-ne els que rebien Ingrés Mínim Vital, pensionistes, i altres grups específics.

Doncs bé, ara aquest ajut s'ha d'incloure a la declaració de la Renda, perquè no està exempt d'IRPF. Toca tributar-hi, ja que és un guany patrimonial i la part proporcional que et tocarà pagar no és poca. Si vas cobrar 200 euros, uns 60 d'aquests te'ls reclamarà Hisenda a la teva declaració de la Renda.

Ara bé, hi ha un escenari en què no et trauran aquests 60 euros. Depèn dels teus ingressos, no cal que facis la declaració. Si has cobrat menys de 22.000 euros amb un sol pagador o menys de 15.000 euros amb múltiples pagadors durant tot el 2023, us estalviareu presentar la Renda.

Un edifici de pisos al fons, amb diversos bitllets de 50 euros i al cercle, el logotip d'Hisenda
Vés amb compte si fas la Renda i vas cobrar l'ajuda | andres barrionuevo lopez, Getty Images, Europa Press

Com fer la declaració de la Renda si has cobrat l'ajuda

Si els teus ingressos superen aquestes dues quantitats i has cobrat aquest ajut de 200, has de tenir en compte que segurament sortirà ja al teu Esborrany. Pensa que Hisenda et coneix i ja sap que te la van atorgar fa uns quants mesos.

En canvi, si fas la teva declaració des de zero, l'has de posar a l'apartat F1, on posa "Guanys i Pèrdues Patrimonials que no deriven de la transmissió d'elements patrimonials". Hauràs de posar la quantitat de 200 euros i ja serà la mateixa renda la que et farà el càlcul, que serà al voltant del 30%.

És important que posis l'ajuda si la fas des d'inici o que comprovis que surt a l'esborrany. Si no, podries patir una sanció, podria ser una multa de 300 euros o una sanció proporcional del 50%. En qualsevol cas, sempre serà superior als 60 euros que et trauran de l'ajuda.