Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d'un home gran amb papers a la mà i una altra imatge d'unes mans de persona adulta amb monedes d'euros a la mà

Tots els canvis a les pensions a Espanya que segur que ja has notat aquest any

El Gobierno va implementar una sèrie de canvis que ja han entrat en vigor aquest 2024 i que afecten moltes persones

El Gobierno ha implementat una sèrie de canvis aquest 2024 que ja hauràs notat. Les pensions contributives són les que han tingut més modificacions, però les noves mesures abasten tota mena d'àmbits a la nostra vida quotidiana.

Els canvis amb les pensions i la jubilació el 2024

Les pensions contributives tenen un augment del 3,8%, mentre que les mínimes no contributives (invalidesa i jubilació) s'incrementen un 6,9%. La pensió mínima per als beneficiaris de 65 anys o més és d'11.552,8 euros anuals, i la de jubilats amb cònjuge a càrrec es fixa en 14.466,20 €. Els menors de 65 rebran, com a mínim, 10.808 € i 14.466,20 € si tenen cònjuge a càrrec.

No obstant això, el canvi més gran afecta les pensions mínimes per a persones vídues amb càrregues familiars, que creixen un 14,1%. Així mateix, les prestacions no contributives i l'Ingrés Mínim Vital també pugen un 6,9%.

Amb aquestes pujades, la pensió mitjana de jubilació augmenta en 734 euros a l'any i la pensió mitjana del sistema a 638 euros a l'any. A més, el complement per a la reducció de la bretxa de gènere a les pensions contributives és de 33,20 euros mensuals.

Pujada de les pensions el 2024

Tipus de pensióPujada en %
Pensions contributives3,8%
Pensions no contributives (invalidesa i jubilació)6,9%
Pensió de viuïtat amb càrregues familiars14%

L'edat de jubilació ordinària ha augmentat fins als 66 anys i 6 mesos si el treballador ha cotitzat menys de 38 anys. Per contra, si s'ha complert aquest mínim, la vida laboral pot acabar amb 65 anys.

Altres canvis que afecten els ciutadans

Quota d'autònoms

El sistema de quota d'autònoms basat en els ingressos reals segueix el curs. Els que cotitzen menys paguen una quota inferior, mentre que les persones que més facturen han de cotitzar més. Hi ha 15 trams de quotes que oscil·len entre els 225 i els 530 euros mensuals.

Els autònoms poden ajustar la cotització cada dos mesos, amb un màxim de sis canvis a l'any, per adaptar-se al nivell d'ingressos en funció de l'època de l'any. A més, totes les persones que es van donar d'alta el 2023 hauran de fer obligatòriament la declaració de la renda.

Peatges

Les tarifes dels peatges experimentaran un augment entre el 5% i el 6,65% a diverses autopistes.

Es produirà un augment del 6,65% per a l'AP-46 i AP-7 Alacant-Cartagena, del 6,55% a l'AP-9, i del 5,07% per a l'AP-6, AP-51, AP -61, AP-53, AP-71 i AP-7 Màlaga-Guadiaro.

Així mateix, l'increment serà del 5,12% per a l'AP-68 i del 5% a l'AP-66.

El 2021, la Generalitat va retirar els peatges de moltes carreteres a Catalunya, però encara n'hi ha 4 que segueixen vigents. Els Túnels de Vallvidrera, els Túnels del Cadí, la C-16 de Sant Cugat a Manresa i la C-32 de Castelldefels al Vendrell.

Augment a les tarifes de serveis i subministraments

L'IVA de l'electricitat s'havia rebaixat el 2023, però ha tornat al 21% aquest mes de març. L'IVA del gas ha passat del 5% al 10% el primer trimestre de l'any, però després tornarà al 21%.

Salari dels funcionaris

El sou dels empleats públics augmentarà un 2% de manera fixa. A més, hi ha la possibilitat d'un increment addicional del 0,5% segons l'evolució de l'índex de preus al consumidor (IPC).

Límit a l'actualització dels lloguers

L'actualització anual dels lloguers d'habitatge estarà limitada al 3% el 2024. A més, s'introdueixen nous incentius fiscals a l'IRPF per als arrendaments d'habitatge. El 13 de març hauria d'haver entrat en vigor un nou índex de referència per controlar els preus, però l'aplicació s'ha endarrerit.