Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Muntatge d'una oficina del SEPE i telèfon mòbil

L'ajuda del govern que es pot cobrar al març, un cop esgotat l'atur

El SEPE proporciona diferents subsidis a les persones sense feina que compleixin una sèrie de condicions

Quedar-se sense feina pot comportar greus conseqüències. La pèrdua d'ingressos pot llastar el nivell de vida de la persona afectada i generar problemes seriosos. Tot i això, la prestació per desocupació és una ajuda vital per a moltíssima gent a Espanya, però aquesta ajuda té certs límits, ja que només es pot cobrar fins a un màxim de 2 anys.

En aquest cas, el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) activa els subsidis per desocupació, que inclouen fins a 8 tipus diferents en funció de les necessitats dels aturats. Després d'esgotar l'atur, els beneficiaris poden optar a tres subsidis específics: l'ajuda familiar, el subsidi per a més grans de 45 anys i el subsidi per a més grans de 52 anys.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Què cal fer per accedir a aquests ajuts?

Per beneficiar-se d'aquests subsidis, els sol·licitants han de complir uns requisits, com estar registrat com a demandant d'ocupació o trobar-se a l'atur de manera legal. També és imprescindible no haver cobrat mai aquest ajut i mantenir aquesta condició durant la recepció dels diners. A més, els ingressos no han de superar el 75% del salari mínim interprofessional (SMI), excloent-ne la part proporcional de dues pagues extraordinàries.

L'ajut familiar, de 480 euros mensuals, està adreçat a desocupats amb càrregues familiars, i la durada varia segons l'edat del sol·licitant i el temps que faci que no treballi. Per exemple, els menors de 45 anys que han esgotat la prestació de desocupació d'almenys 4 mesos poden rebre el subsidi durant 18 mesos. Però és que la durada es pot allargar fins als 2 anys, si aquest grup de persones han esgotat una pensió contributiva de 6 mesos.

L'única diferència per als majors de 45 anys és que el subsidi es pot percebre un màxim de 30 mesos si han esgotat un atur mínim de 6 mesos. A més, les persones que estiguin dins aquesta franja d'edat sense responsabilitats familiars poden demanar un altre subsidi, però només dura 6 mesos i no hi ha possibilitat d'extensió.

D'altra banda, el SEPE també ofereix el subsidi per a més grans de 52 anys. Aquest ajut es rep de manera indefinida fins a trobar feina o arribar a la jubilació, i també cotitza per a la pensió. Els beneficiaris d'aquesta prestació han d'haver cotitzat, almenys, durant 15 anys, i 6 més per desocupació.

Tot i així, en cas d'esgotar tots aquests ajuts, el govern espanyol ofereix la possibilitat d'optar al subsidi extraordinari per desocupació i a la Renda Activa d'Inserció (RAI). Són opcions per a persones en una situació de gravetat extrema i que hagin consumit els requisits per percebre qualsevol subsidi.