Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge de bitllets de 20 i 50 euros amb un rètol de prestacions del SEPE

Ajuda molt especial de gairebé 16.000 € del SEPE: els 3 únics requisits que demanen

És una ajuda de caràcter mensual que podràs cobrar si et trobes en una situació extrema

Una de les ajudes més interessants que trobem actualment l'ofereix el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE). Arriba a gairebé els 16.000 € i està orientada sobretot a persones en risc de vulnerabilitat. Per percebre-la, només t'exigiran tres requisits.

A una part de la població li resulta especialment complicat trobar una feina. Sobretot, arribats a una certa edat, on les oportunitats laborals escassegen. Després d'esgotar totes les prestacions i els subsidis, sempre quedarà alguna alternativa per part de l'Estat.

Entre les opcions disponibles, hi ha aquesta ajuda que arriba com a màxim als 15.840 €. S'enfoca sobretot per a casos especialment extrems i per cobrar-la obligaran a complir una sèrie de condicions. Alguns la coneixeran, es tracta de la Renda Activa d'Inserció (RAI).

En què consisteix aquesta ajuda?

El SEPE serà l'encarregat de tramitar aquesta ajuda. Aclareixen que no es tracta d'un únic pagament, ni tampoc d'abonaments successius fins a arribar a aquesta quantia. Es cobrarà durant un màxim d'11 mesos, encara que hi ha la possibilitat de sol·licitar-la fins a un màxim de tres ocasions.

Això sí, per fer-ho cal que hi hagi pel mig un període de carència d'un any. Per tant, per reclamar-la de nou hem de deixar passar almenys 12 mesos entre l'últim cobrament i el següent.

Muntatge d´una dona estressada sense poder dormir i una imatge de diners
L'ajuda està pensada per a persones en situació extrema. | Getty Images, Ptnimages

Si complim totes les exigències que imposa l'organisme públic, com a màxim ens beneficiarem d'aquesta prestació durant 33 mesos. Això durant un període mínim de gairebé 5 anys.

No deixa de ser una petita ajuda per fer front a les despeses bàsiques de cada dia, com ara alimentació, habitatge o energia. Consistirà en un ingrés mensual de 480 € que es perllongarà durant 11 mesos. Ara bé, per tornar a gaudir d'una nova tanda d'11 mesos més caldrà esperar un any.

Requisits per percebre la RAI

Per beneficiar-se de la RAI caldrà complir una sèrie de condicions, que es podrien reduir a tres.

En primer lloc caldrà ser aturat de llarga durada i tenir més de 45 anys. També hi accediran els emigrants retornats a partir de 45 anys, dones víctimes de violència de gènere o discapacitats amb un grau igual o superior al 65 %.

Des del SEPE hauran de valorar el perfil del sol·licitant. Si compleix el que s'exigeix, el següent pas els portarà a comprovar si s'ajusta al segon requisit: haver esgotat la prestació contributiva per desocupació a més de la resta de subsidis ordinaris. Per tant, demanaran que hagi finalitzat totes les ajudes disponibles. Només així es podrà ingressar la RAI, que correspon al 80 % de l'IPREM (indicador públic de rendes d'efectes múltiples).

Les últimes condicions que imposen és que el sol·licitant romangui com a demandant de feina. A més, s'ha de trobar en cerca activa d'ocupació.

Un jove llegint els cartells informatius exposats en unes oficines del SEPE
Exigeixen que s'hagin esgotat totes les prestacions i els subsidis de l'atur. | Europa Press

Condicions per mantenir l'ajuda

Un cop aprovada l'ajuda i es comenci a cobrar-la, serà obligatori complir una sèrie de requisits. No podràs rebutjar cap oferta de feina que et facin arribar i, a més, has d'assistir als diferents cursos de formació que et proposin.

També li concedeixen una certa importància al capítol de les rendes. Per conservar la RAI cal que no superi el llindar del 75 % del salari mínim interprofessional. Això suposa que no has d'ingressar per sobre dels 810 € mensuals a través d'altres vies.

Aquestes són les claus de la RAI, una ajuda pensada per protegir les persones en risc de vulnerabilitat, per exemple, els aturats de llarga durada i sense prestacions.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!