Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d'una persona signant una hipoteca i rodona amb bitllets d'euro

Nou revés per als hipotecats a Espanya: què passarà després de la pujada de tipus

L'última mesura del Banc Central Europeu afectarà les famílies espanyoles

Els hipotecats espanyols rebien males notícies les últimes hores. El Banc Central Europeu aprovava un nou increment dels tipus d'interès. Els usuaris ja es posen en el pitjor després d'aquesta pujada.

En poc més d'un any s'ha passat del 0% fins al 4,5%. Aquesta mesura busca contenir d'alguna manera l'ascens imparable de la inflació, però també té la seva repercussió sobre l'economia de les famílies. Tot i això, una alça tan important del preu dels diners pot conduir a una paralització de l'activitat.

L'augment dels tipus d'interès afecta molts usuaris i entre ells hi ha aquells que compten amb una hipoteca variable . Aquestes decisions que adopta l'entitat que presideix Christine Lagarde fa que s'hagi de pagar més per endeutar-se.

L'accés al crèdit es troba més car, però també es veuran perjudicats aquells que ja estiguin assumint un préstec. L'abonament de les quotes s'elevarà per a ells i això també condicionarà la capacitat de despesa de les llars.

És important reparar en l'euríbor, que és la principal referència per a aquells que tinguin una hipoteca d'interès variable . Fins a l'abril del 2022 es trobava en valors negatius, per sota del 0%. Una mica més d'un any la situació ha fet un gir.

Muntatge amb una persona revisant un contracte i un cercle amb unes claus a punt de ser lliurades
Les persones amb una hipoteca veuran incrementades les quotes | 89Stocker

Ja està al 4,073% i la variació es deixa notar a tots els nivells. Entre els damnificats hi ha aquells que tenen un préstec al primer terç de durada, que és quan més han de suportar els interessos. Però també els que accedeixen a un nou crèdit, publica El Periódico.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

S'estima que una hipoteca mitjana ha pogut pujar al voltant dels 200 euros al mes. Tot un cop per a l'economia de les famílies, a qui no ha quedat més remei que adoptar mesures per contenir el cop.

Entre altres coses, moltes persones han decidit recórrer als estalvis per amortitzar una part del deute i rebaixar aquestes quotes mensuals.

Canvi al mercat de les hipoteques

Les variacions experimentades els últims mesos amb els tipus d'interès també han modificat el mercat de les hipoteques. Les de tipus fix han anat perdent força. Fa tot just un any suposaven 3 nous crèdits sobre 4, ressalta aquest mitjà.

L'encariment de les quotes ha fet que hi hagi un transvasament cap a les de tipus variable i les mixtes. En el cas d'aquestes darreres, el període inicial, entre 5 i 10 anys, serà de tipus fix, mentre que la resta serà variable.

Dues persones donant-se la mà després de signar un contracte al costat de la figura d'una casa i bitllets d'euros
Per rebaixar les mensualitats, algunes famílies han decidit amortitzar part del deute del préstec hipotecari | Getty Images

Com afecta la pujada dels tipus als usuaris?

L'alça dels tipus té la part negativa, com és l'encariment del crèdit, però també el costat més positiu. En aquest sentit, les entitats financeres ho tenen més senzill per millorar les remuneracions dels dipòsits. En qualsevol cas, els costa molt traslladar aquest increment a l'estalviador.

L'interès mitjà que s'aplicava al juliol als nous dipòsits va assolir el 2,33%. Cal aclarir que 9 de cada 10 particulars tenen els fons en comptes corrents al 0,12%.

De moment, les grans entitats s'estan resistint a millorar-ne les condicions. Sobretot estan movent fitxa les petites i les mitjanes, en un intent per captar nous clients. En vista de l'escassa rendibilitat que n'estan trobant alguns, l'opció que contemplen passa per invertir en Lletres del Tresor.

El més preocupant de l'increment dels tipus, sens dubte, és la paralització de l'activitat econòmica a tots els nivells. Es deixa notar amb una disminució de la inversió, consum i exportació. Des de fa mesos s'aprecia una caiguda constant, amb dades força negatives.