Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d´un senyor mirant cartes i una rodona amb bitllets d´euro

Si tens nacionalitat espanyola i vius a l'estranger, també hi ha ajudes per a tu

Descobreix l'ajuda idònia si passes necessitat fora d'Espanya

Milions d'espanyols viuen fora de les nostres fronteres i es guanyen la vida lluny dels llocs d'origen. Però, el pitjor de tot és quan, un cop et trobes en aquesta vida a l'estranger, et trobes en una situació de precarietat.

Tot i que hi ha molts espanyols que decideixen portar una altra vida fora del nostre país, el seu periple per aquests països no ha anat com hauria de fer i estan passant moments delicats. Per això, requereixen un suport econòmic de l'Estat.

La veritat és que l'Estat també hi pensa i ofereix una ajuda per a tots aquells que ho estan passant realment malament. Parlem de la prestació per raó de necessitat.

Si resideixes a l'estranger i ho estàs passant malament, l'Estat t'ofereix una ajuda

Aquesta ajuda tan important per a tanta gent és una de les que atorga la Direcció General de Migracions als espanyols que viuen a altres països.

Muntatge amb parella de gent gran i moneder amb bitllets d'euro
Si vius fora de les nostres fronteres i necessites una ajuda, l'Estat te la donarà | Pexels, Photo Images

Això sí, no només es poden beneficiar aquells compatriotes que estan fora d'Espanya, sinó que també s'hi poden acollir aquells que han decidit tornar a casa. Sobre aquesta ajuda, podem comentar que té l'objectiu de garantir un mínim de subsistència per als espanyols que superin els 65 anys. O bé per als que estiguin incapacitats.

Ens referim als que no tenen prou recursos per viure dignament i resideixen en llocs on els sistemes públics de protecció social no els cobreixen les seves necessitats bàsiques.

Aquesta prestació per raó de necessitat es pot classificar en aquests tres tipus: prestació per ancianitat, per incapacitat absoluta per a tot tipus de feina i assistència sanitària.

Apunta els requisits necessaris per acollir-te a aquesta ajuda de l'Estat

La pregunta del milió és qui pot accedir a aquesta ajuda i no són altres que els espanyols nascuts en territori nacional que per 'x' raons se'n van anar del país. Ho poden haver fet per viure en un lloc on el sistema de protecció social és insuficient i justifiqui la concessió d'aquesta ajuda.

Muntatge d'una guardiola de porquet i una rodona amb bitllets d'euro
No et preocupis si passes necessitat fora d'Espanya: hi ha una ajuda per a tu | Getty Images

Alhora, també s'hi poden acollir aquells que hagin nascut fora del territori espanyol i visquin en alguns d'aquests països. Que puguin demostrar que van viure al nostre país 10 anys abans de demanar aquesta ajuda.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

Els requisits per demanar aquesta prestació és fer 65 anys, si parlem de la prestació per ancianitat, o per incapacitat. També cal tenir més de 16 anys i menys de 75 per a la prestació per a incapacitats permanents en un grau absolut.

A més, no pot estar dins d'«ordres o instituts» que els concedeixen ajudes, ni tenir béns immobles o immobles. Això sí, hi ha una excepció en aquests béns i són aquells el valor patrimonial dels quals sobrepassa la base del càlcul des de la quantitat de l'ajuda.

Aquesta és la quantitat de la prestació per raó de necessitat

La quantitat dependrà dels fons que cada any es fixen a la partida pressupostària del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions. S'executen «segons els indicadors econòmics i de protecció social de cada país de residència».

Cal valorar la renda per càpita, el salari mitjà del treballador per compte d'altri, l'SMI i la pensió mínima de la Seguretat Social. La DGM marcarà la base per calcular la prestació. I el total a abonar serà el que resulta de restar a aquesta base les rendes o els ingressos anuals que tingui la persona beneficiària.

L'ajuda màxima «no superarà l'establerta a Espanya a cada moment per a la modalitat no contributiva de les pensions de jubilació de la Seguretat Social».

Sobre la mínima, aquesta arribarà al 25% de la quantitat indicada pels indicadors econòmics i de protecció social de cada país on es resideixi. A més, la cobertura sanitària està inclosa en cas que es requereixi.