Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons de diversos estudiants en una taula i una altra amb bitllets

Ajuda per als joves: les beques que es poden demanar des de ja pel curs 2024-2025

El Ministeri d'Educació ja ha obert la convocatòria per a la sol·licitud de beques, i hi pots accedir si compleixes unes condicions

Les beques per al curs 2024-25 ja es poden sol·licitar a partir d'aquest dimarts 19 de març. A través de la seu electrònica del Ministeri d'Educació, molts estudiants poden obtenir les ajudes. El termini estarà obert fins al 10 de maig.

Com en convocatòries anteriors, els sol·licitants hauran de completar una sèrie de dades provisionals, que podran ser modificades posteriorment. La sol·licitud haurà de fer-se sense conèixer les qualificacions del present curs, la seva elecció d'estudis per al pròxim any, o si continuaran amb la seva formació.

El pressupost destinat a aquestes beques per a aquest any és de 2.535 milions d'euros. És una quantitat semblant a la del curs anterior a causa de la pròrroga dels pressupostos generals de l'Estat. S'estima que beneficiarà prop d'un milió d'estudiants, que podran tenir l'oportunitat de continuar els estudis.

Qui pot demanar la beca?

Podran optar a la beca els estudiants de Batxillerat, Formació Professional, Ensenyaments d'idiomes, artístiques i esportives. També les persones que cursin un grau a la universitat, màsters i aquells amb necessitats específiques com una discapacitat o trastorns greus.

També cal ser espanyol o tenir la nacionalitat d'algun país de la Unió Europea. Sobretot, no has de tenir un títol de nivell igual o superior als estudis per als quals sol·licites la beca.

Requisits acadèmics

Els requisits acadèmics varien segons el tipus d'estudi i el curs en què es troba l'estudiant. Per al primer curs de Batxillerat, es requereix una nota mitjana mínima de 5 punts a 4t d'ESO. La mateixa si es vol estudiar un cicle formatiu de grau mitjà o bàsic.

En el cas dels cicles formatius de grau superior, es requereix una nota mitjana mínima de 5 punts a 2n de Batxillerat, a la prova o curs d'accés. En cas de venir d'un grau mitjà, es considerarà la nota final del cicle.

Per al primer curs d'un grau universitari cal matricular-se de 60 crèdits, encara que pots tenir una beca menor si agafes 30 crèdits. Cal tenir, mínim, un 5 a la prova que t'ha donat accés si vens d'un cicle. En cas que hagi superat l'EBAU, s'aplicarà una fórmula que no compta la fase específica.

La resta de requisits per als altres cursos es pot consultar aquí.

Quina quantitat de diners es poden rebre?

Es tenen en compte els ingressos i patrimoni de la unitat familiar del sol·licitant durant l'any anterior. Educació estableix 3 llindars de renda que marquen la quantitat a rebre, que es poden consultar aquí. Si la renda d'una família és superior al llindar 3, no es permet l'accés a la beca.

Imatge d´una taula feta pel Ministeri d´Educació sobre els llindars per a les beques 2024-2025
Els llindars varien segons el nombre de persones a la llar | Ministerio de Educación, Formación Profesional y Deportes

Les beques, els ajuts i els subsidis es divideixen en diverses modalitats i quanties, i es calculen en funció de la renda i la nota obtinguda el curs anterior. Si necessites canviar de residència et donen 2.500 euros i unes qualificacions superiors al 8 atorguen entre 50 i 125 euros extra.

Si ets al llindar 1, pots rebre un mínim de 1.700 euros. Als llindars 2 i 3, la beca pot ser de, mínim, 300 euros, però si curses un grau la quantitat es compensa a la universitat.