Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dos jubilats revisen un document, amb diversos bitllets de fons

Els diners que et pot embargar la Seguretat Social: hi ha un màxim

Un article de la Llei d'Enjudiciament Civil recull les possibilitats que una part de la pensió pugui ser embargada

Moltes persones volen arribar a la jubilació després d'una llarga i dura vida laboral. La quantitat de la pensió depèn dels anys cotitzats dels treballadors i alguns poden arribar a obtenir una quantitat realment important.

Tot i això, no tot és tan bonic com sembla. En cas de tenir deutes o impagaments, la pensió pot ser embargada i deixar el beneficiari en una situació molt complicada. Així ho estableix l'article 607 de la Llei d'Enjudiciament Civil, que estableix els requisits d'una possible retirada de la quantia de la prestació.

Tot i això, hi ha excepcions que poden fer que el pensionista segueixi rebent la totalitat de la pensió. La llei diu que és "inembargable" tot aquell salari, retribució i pensió que sigui inferior al Salari Mínim Interprofessional. Actualment la quantitat és de 1.134 euros.

Quina quantitat de la pensió us poden embargar?

Tot i això, tot canvia per als jubilats que tinguin una pensió per sobre de l'SMI. La llei té un sistema d'escales per determinar la quantitat que cal embargar.

La primera quantia addicional de la pensió fins a la qual equivalgui al doble de l'SMI es pot embargar el 30%.

La quantia addicional següent fins a l'equivalent al triple de l'SMI, el 50%.

La següent quantia addicional fins a l'equivalent a 4 vegades el SMI, el 60%.

La quantia següent fins a l'equivalent a 5 vegades l'SMI, el 75%.

Qualsevol quantia que excedeixi l'anterior, el 90%.

Dos exemples per explicar aquest sistema d'escales. Si una persona té una pensió de 1.300 euros, s'aplicaria un embargament del 30% a 166 euros, que és la quantitat que excedeix l'SMI.

D'altra banda, hi ha una persona amb pensió de 5.500 euros. 4 vegades l'SMI serien 4.536 euros. Per tant, la quantitat a embargar serien 964 euros (5.500-4.536 euros), i el 60% d'aquesta quantitat serien uns 578,4 euros.

Si la persona a qui se li embarga la pensió és beneficiària de més prestacions, se sumaran per calcular la quantitat embargable. Tot i això, la Seguretat Social no inclou les pensions alimentàries. En aquests casos, és el tribunal i el jutge qui decideix si es fa l'embargament i sobre quin percentatge.