Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Muntatge d'un Policia Nacional i el logotip de TikTok

Avís de la Policia Nacional: si veus això a qualsevol restaurant, posa't alerta

Les estafes digitals estan a l'ordre del dia i la policia ha donat una sèrie de consells per evitar grans problemes

La pandèmia va canviar molts hàbits de la nostra vida quotidiana. L'ús de mascaretes, la distància social o el toc de queda van ser algunes de les mesures implementades per contenir la propagació de la Covid i reduir els contagis.

De mica en mica, la situació es va anar estabilitzant. Hi va haver una vacunació massiva per part de la població i el virus va anar mutant a versions menys perjudicials per al nostre organisme. De mica en mica es van anar recuperant vells costums.

No obstant això, alguns dels canvis durant aquest temps van venir per quedar-s'hi. Un és l'ús de codis QR a bars i restaurants per mirar la carta. El paper ha anat desapareixent, i la gran majoria d'establiments ja no ofereixen un full amb els serveis de forma física.

Sigui per estalviar costos o facilitar l'accés al consumidor, els QR es pot veure en moltíssims llocs. No obstant això, algunes persones poden fer-ne un ús maliciós, i has d'anar amb compte abans de treure el mòbil i escanejar el codi, segons ha advertit la Policia Nacional.

La Policia Nacional alerta dels perills dels QR

La digitalització té un gran pes a la nostra vida, però cal actuar amb prevenció. Els robatoris de dades, estafes i enganys a Internet afecten gran part de la població, que poden perdre tots els estalvis en qüestió de segons.

Per això, la Policia Nacional vol posar en alerta els ciutadans, i té un TikTok al seu compte oficial parlant sobre els QR. Al vídeo es veu un agent que comença amb la frase "Vigila bé els codis QR abans d'escanejar-los".

"De vegades aquests codis poden ser maliciosos, i poden descarregar al teu dispositiu virus, o qualsevol mena de codi maliciós", continua. "Si t'ho trobes a qualsevol bar o cafeteria, abans d'escanejar-lo, assegura't que no es tracta d'un adhesiu sobre el QR original. Si tens qualsevol dubte, consulta a l'establiment".

L'agent de la Policia Nacional assenyala la importància de vigilar i comprovar si el codi no té res enganxat a sobre. A més, incideix que no cal revelar cap informació en cas que sigui sol·licitada. "Molt de compte si et demanen qualsevol dada de tipus personal a la web a la qual accedeixis, activa totes les alertes si et demanen qualsevol quantitat de diners".

"Si vols estar totalment fora de perill, instal·la un programari que els detecti. Si ets víctima, denuncia", acaba al vídeo.

El TikTok és d'octubre del 2023, però la Policia Nacional l'ha compartit de nou al seu perfil de X, i ja compta amb més de 25 mil reproduccions.