Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Gonzalo Bernardos intervenint al programa de La Sexta Noche

Contundent avís de Gonzalo Bernardos a milions d'espanyols: 'No ho aconsello'

L'economista ha parlat sobre les vacances de Setmana Santa i ha donat la seva opinió sobre les reserves a l'últim minut

Molts espanyols ja estan planejant les vacances de Setmana Santa. Són dies de descans que moltes famílies aprofiten per viatjar o tenir una curta escapada. Tot i això, marxar fora en aquestes dates pot afectar greument les butxaques dels ciutadans, ja que els preus han patit un increment important respecte a l'any passat.

I és que l'economista Gonzalo Bernardos ha explicat que viatjar aquesta Setmana Santa és un 9,2% més car, amb una mitjana de 140 euros per nit. A més, també augura que aquest augment podria ser encara més gran de cara a l'estiu, a causa de la inflació i la gran demanda habitual.

Gonzalo Bernardos ha parlat sobre les noves tendències pel que fa a la despesa, i ha assenyalat un canvi en els hàbits de la població pel que fa al consum. "S'ha reduït alimentació i ha augmentat lleure, i dins del lleure hi ha el turisme". Així mateix, l'economista ha asseverat que hi ha famílies "que decideixen menjar una mica pitjor, o menys per poder viatjar".

Aquest fenomen encara és més notori entre els joves. Davant la incertesa que hi ha en el seu futur, aquests opten per viure el moment, viatjar i gaudir sense pensar en les possibles conseqüències a llarg termini. El turisme, segons Bernardos, "passa a ser una de les despeses principals de la cistella de consum a Espanya i al món".

Gonzalo Bernardos avisa sobre les reserves a l'estiu

L'economista ha respost sobre els preus i la demanda de reserves en hotels. Ha esmentat l'exemple d'un treballador de la Costa Brava de l'estiu passat, que va dir que s'havia equivocat, que havia incrementat els preus un 12%, però que els va pujar poc. "Li sobrava gent interessada a passar nits al seu hotel", explica Bernardos.

Alhora, ha explicat el modus operandi dels empresaris. Diu que aquests s'han adonat que si el preu no puja excessivament, el nombre de reserves no es veu afectat i segueix arribant una gran quantitat.

Gonzalo Bernardos també ha comentat l'anomenat 'efecte esglaó', on si el 80% de les reserves d'estiu ja estan fetes, al 20% restant se'ls apuja el preu. "En principi poses preus moderats, i si pugen les reserves més del que preveies, apugen els preus".

"Si al final algú s'apunta a l'últim minut, a aquest li fas una clavada si hi ha moltíssima gent. Si en canvi estàs en crisi, el que es beneficia més de les poques reserves és el que ho fa a l'últim minut".

Tot i això, Gonzalo Bernardos no aconsella fer això, i assenyala que "a alguns els diria que ja van tard". Ha posat l'exemple de Salou, on la majoria dels apartaments turístics ja estan reservats.