Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Muntatge d´un supermercat i un feix de bitllets variats d´euro

L'ajuda per menjar que es demana a l'abril a Espanya: requisits perquè te la donin

El Gobierno ha implementat una sèrie de canvis i, ara, s'entreguen targetes moneder per comprar menjar

Hi ha moltes persones a Espanya que es troben en situació de vulnerabilitat o pràcticament en un estat greu de pobresa. Per això, l'ajuda alimentària s'erigeix com un pilar fonamental perquè molts ciutadans puguin cobrir necessitats bàsiques, com ara l'alimentació.

Aquest programa ofereix un suport essencial amb lliurament de menjar per a tots aquells que ho sol·licitin. Tot i això, en aquest 2024 s'han produït canvis en l'Ajuda Alimentària.

Fins ara, la Creu Roja Espanyola i la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments (FESBAL) coordinaven la gestió i lliuraven els aliments com a llaunes de conserva, pasta, arròs o tomàquet. Tot i això, el Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 ha impulsat una targeta moneder amb què les famílies podran adquirir els productes que necessitin.

Requisits per ser beneficiari de la targeta moneder

Aquesta nova iniciativa és finançada íntegrament amb els fons europeus, i quedarà a les mans de la Creu Roja. Tot i això, a partir del 2025 seran les comunitats autònomes les que assumeixin la gestió completa d'aquest model.

La selecció dels beneficiaris serà realitzada per cada comunitat autònoma. Han de ser famílies amb menors a càrrec i amb ingressos inferiors al 40% de la renda mitjana.

La targeta moneder s'haurà de recollir a la Creu Roja, i les famílies podran comprar als supermercats col·laboradors. Els diners a les targetes dependran dels menors que hi hagi a càrrec, i del total de persones que conformin la unitat familiar.

Amb dos membres de la unitat familiar (una persona adulta i una persona menor) es reben 130 euros al mes. Amb tres membres, són 160 euros; si hi ha quatre membres, 190 euros al mes; i amb cinc o més membres, es poden percebre 220 euros al mes.

Així serà el repartiment de les targetes moneder

Membres de la famíliaQuantia mensual
Dos membres (adult i menor)130 €
Tres membres160 €
Quatre membres190 €
Cinc membres o més220 €

En un document que recull una transcripció del Consell de Ministres, Pablo Bustinduy, al comandament de Drets Socials i Consum, defensa els canvis. Assenyala que, amb aquestes modificacions, “les famílies podran comprar aquests productes directament”. També tindran accés amb la targeta moneder a verdura i fruita, ja que “per la naturalesa de l'anterior sistema de repartiment de bosses, no era una opció possible”.

Des de FESBAL s'han posicionat contra aquests canvis, i asseguren que perdran uns 50 quilos de menjar i que moltes persones quedaran excloses.