Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una carretera al fons amb vehicles, i al cercle una via amb la línia vermella i un camió

La DGT aclareix què són les línies vermelles que et trobaràs a moltes carreteres

Les vies interurbanes tenen nombrosos accidents de trànsit i ja s'han implementat noves mesures per millorar la seguretat viària

A Espanya, l'any passat es van registrar 1.048 sinistres mortals amb 1.145 persones mortes, segons el Balanç de Trànsit del Ministeri de l'Interior. Un preocupant 74% d'aquests accidents mortals van tenir lloc a carreteres convencionals, destacant la necessitat de millorar la seguretat en aquestes vies de doble direcció.

Per això, la Direcció General de Trànsit (DGT) treballa de manera constant en la millora de la seguretat viària. També en l'impuls de mesures per protegir els usuaris de les carreteres i en innovacions que informin sobre les condicions del traçat. A Castella i Lleó, per exemple, s'ha incorporat una línia verda a la banda dreta per senyalitzar la perillositat d'un tram i la necessitat de conduir amb precaució.

Quina funció té una nova línia vermella de la DGT pintada a moltes carreteres?

Així mateix, les carreteres d'Andalusia també tenen novetats. L'A-355, que connecta les localitats malaguenyes de Cártama i Marbella, es va inaugurar el 2014 amb una previsió de trànsit diari de 7.000 vehicles. Tot i això, la via ara té un trànsit de circulació gairebé tres vegades més gran, arribant als 20.000 vehicles al dia, incloent una gran quantitat de vehicles pesants per transport de mercaderies.

Aquest augment del trànsit ha contribuït a una alta taxa de sinistralitat, especialment al tram de 4 quilòmetres entre Coín i Marbella. Per reforçar la seguretat, la Junta d'Andalusia, en col·laboració amb la DGT, ha pintat una línia vermella a la meitat de la carretera, entre els dos sentits de la via.

Imatge de fons d'una carretera amb una línia vermella al mig i una altra imatge detallada d'una d'aquestes línies vermelles pintada en una carretera
És una línia que es veu molt més que les blanques | Consejo de Fomento de la Junta de Andalucía

Aquesta línia vermella ha estat descrita com "la primera de tot Andalusia", per Patricia Navarro, delegada del Gobierno andalús a Màlaga. Aquesta innovació reemplaça una doble línia contínua que indicava la prohibició d'avançar a un tram de 4 quilòmetres.

L'objectiu d'aquesta mesura recolzada per la DGT és emfatitzar la prohibició d'avançar en aquest tram, i que els conductors redueixin la velocitat. Coneguda col·loquialment com 'la carretera de la mort', es tracta d'una zona que conté nombrosos accidents de trànsit. L'any passat es van registrar 10 víctimes mortals.

A més de la línia vermella, la Junta d'Andalusia planeja introduir-hi més mesures. La instal·lació de quatre radars pedagògics, també coneguts com a cartells digitals, vol conscienciar els conductors i que no facin avançaments innecessaris. D'altra banda, l'executiu també ha construït noves barreres de protecció i ha incrementat l'alçada de les ja existents.