Foto de diversos bitllets de 200 euros i monedes d'1 euro.

L'ajuda del SEPE de 14.400 euros que pots cobrar fins a 30 mesos seguits

El subsidi familiar s'atorga a aturats de llarga durada amb fills a càrrec

La prestació contributiva per desocupació, coneguda com l'atur, és l'ajuda econòmica més important del Servei Estatal d'Ocupació (SEPE). Però, a més, hi ha moltes altres ajudes tenint en compte diferents circumstàncies. És el cas, per exemple, del subsidi per càrregues familiars.

L'Ajuda Familiar és un subsidi adreçat als aturats amb càrregues familiars que han esgotat l'atur. Dos requisits fonamentals són que el sol·licitant tingui càrregues familiars i menys de 52 anys. Els beneficiaris reben una ajuda de 480 euros al mes prorrogable fins a 30 mesos.

Els aturats més grans de 52 anys i un mínim de 15 anys cotitzats poden demanar el subsidi per a gent gran fins a la jubilació. Pel que fa a l'ajuda familiar, la durada depèn de l'edat i el temps que ha cobrat l'atur. Això és tot el que has de saber sobre aquesta ajuda.

Requisits de l'ajuda familiar

El subsidi per a aturats de llarga durada amb càrregues familiars consta d'una única dotació de 480 euros al mes. L'ajuda és prorrogable a 30 mesos, així que la quantia total pot arribar als 14.400 euros. Amb independència de la durada, cal anar renovant cada sis mesos.

Imatge de l'interior del SEPE.
El SEPE ofereix aquesta ajuda per aturats de llarga duració. | EUROPA PRESS
 

L'única excepció són els treballadors a temps parcial, que cobren la part proporcional. Per exemple, si a l'últim contracte el sol·licitant treballava a mitja jornada, cobrarà la meitat de l'ajuda. El SEPE estableix sis requisits bàsics per sol·licitar l'Ajuda Familiar:

- Estar aturat.

- Haver esgotat la prestació contributiva per desocupació.

- Estar inscrit durant almenys un mes des que vas esgotar l'atur.

- No rebutjar ofertes de feina, atendre les trucades del SEPE i buscar feina de manera activa.

- Tindre responsabilitats familiars: fills menors a càrrec o fills amb menors de 26 anys amb discapacitat.

- No tindre ingressos superiors als 810 euros al mes (el 75% del salari mínim).

Durada de l'ajuda familiar

El subsidi familiar per desocupació s'atorga per períodes de mesos, així que hauràs d'anar renovant l'ajuda amb independència de la durada. La durada està determinada per l'edat del sol·licitant (si és menor o més gran de 45 anys). I per la durada de la prestació que ja ha esgotat:

- Menor de 45 anys amb una aturada esgotada inferior a quatre mesos: 18 mesos de subsidi.

- Menor de 45 anys amb una aturada esgotada superior a quatre mesos: 24 mesos de subsidi.

- Major de 45 anys amb una aturada esgotada inferior a quatre mesos: 24 mesos de subsidi.

- Major de 45 anys amb una aturada esgotada superior a quatre mesos: 30 mesos de subsidi.

Els beneficiaris potencials poden demanar l'ajuda quan s'hagi complert un mes de la finalització de l'atur. Aleshores té 15 dies hàbils per demanar el subsidi per internet o a les oficines del SEPE. Un cop concedida, s'haurà d'anar renovant cada sis mesos per no perdre el dret.

Per renovar el subsidi cada sis mesos, has de complir els sis requisits que van motivar la concessió de lajuda. És a dir, seguir sense feina i mancar de rendes superiors al 75% del Salari Mínim Interprofessional. Es pot fer de manera electrònica o presencial demanant cita prèvia.

Com sol·licitar l'ajuda

Per fer la sol·licitud, el potencial beneficiari ha d'acreditar la situació amb una sèrie de documents. Cal presentar el document d'identitat del sol·licitant i dels fills a càrrec. També el llibre de família i qualsevol document bancari on figuri el sol·licitant com a titular del compte.

Un jove amb mascareta i ulleres davant d'una oficina del SEPE
Els potencials beneficiaris podran demanar l'ajuda. | EP
 

El subsidi familiar es pot demanar a través de la seu electrònica del SEPE amb certificat digital, DNI electrònic i Cl@ve PIN. També la pots sol·licitar de manera presencial, però has de demanar cita prèvia. Altres formes són mitjançant el formulari de prestacions o per correu ordinari.

Si un cop esgotat el subsidi familiar segueixes sense trobar feina, hi ha el Subsidi Extraordinari per Atur i la Renda Activa d'Inserció. També estan dotats de 480 euros al mes. A més a més, la Seguretat Social ofereix l'Ingrés Mínim Vital per a famílies vulnerables.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp totalment GRATIS! Planifica les teves rentadores, les planxades i el forn per a estalviar!