Primer pla d'una mà traient bitllets de 50 euros d'un caixer automàtic

Ajudes de fins a 370 euros per pagar la calefacció: qui ho pot sol·licitar

Canvien els requisits per a famílies nombroses que vulguin sol·licitar aquesta ajuda directa

El bo social tèrmic és notícia després que diversos polítics hagin reconegut que són beneficiaris d'aquesta ajuda a consumidors vulnerables. Segons el Ministeri de Transició Ecològica, 1,35 milions d'espanyols cobren aquesta ajuda. Les quantitats van des dels 35 fins als 373 euros.

El bo social tèrmic és una ajuda directa per pagar la calefacció i l'aigua calenta. El requisit per accedir a aquest ajut és estar en situació de vulnerabilitat econòmica. La polèmica ha saltat perquè polítics amb rendes altes han cobrat l'ajuda aprofitant escletxes a la norma.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp totalment GRATIS! Planifica les teves rentadores, les planxades i el forn per a estalviar!

A diferència del bo elèctric, que consisteix en un descompte a la factura de la llum, en aquest cas es tracta d'ajudes directes abonades per les comunitats autònomes. Aquests són els requisits per sol·licitar el bo social elèctric i el motiu pel qual l'han cobrat persones amb rendes altes.

Què és el bo social tèrmic?

El Real Decret 15/2018 va posar en marxa el bo social elèctric per rebaixar la factura de la llum als consumidors vulnerables. Davant la situació d'emergència energètica recent, el Govern el va ampliar amb el bo social tèrmic. Són ajuts directes per pagar l'aigua calenta i la calefacció.

Mòbil de dutxa
El bo tèrmic està pensat per destinar-se a pagar la calefacció i l'aigua calenta | GETTY IMAGES

La intenció és compensar les despeses tèrmiques als consumidors amb menys ingressos. Aquests ajuts cobreixen els subministraments de calefacció, aigua calenta o cuina, ja siguin de gas o amb electricitat. El requisit fonamental és el perfil del consumidor, però també el lloc de l'habitatge.

Inicialment els ajuts eren de 25 a 123 euros a l'any, però aquest 2023 el Govern els ha pujat a 35-373 euros anuals. La quantitat depèn de la situació del sol·licitant i de la zona climàtica de l'habitatge. L'ajut s'abona en un pagament únic anual al compte corrent del beneficiari.

Quanties del bo social tèrmic

Per adjudicar les quanties, el Ministeri de Transició Ecològica divideix els beneficiaris en vulnerables i severs. Així, l'ajuda s'incrementa un 60% en casos severs. A partir d'aquí s'estableixen uns trams de menys a més, en funció de la zona tèrmica de l'habitatge.

La zona climàtica Alfa és la més baixa, i ve seguida de les zones A, B, C, D i E, sent aquesta darrera la més alta. Les zones A, B i C tenen les quantitats més baixes i se situen, generalment, al litoral i al sud-oest d'Espanya. Les zones D i E estan al centre i al nord del país, i les Canàries és zona Alfa.

Foto del mapa amb les zones del bo social tèrmic
Aquestes són les zones del bo social tèrmic | ESPAÑA Diario

Consumidors vulnerables

 • Zona Alfa: 35,00 €
 • Zona A: 50,10 €
 • Zona B: 82,92 €
 • Zona C: 128,86 €
 • Zona D: 195,82 €
 • Zona E: 233,23 €

Consumidors vulnerables severs

 • Zona Alfa: 56,00 €
 • Zona A: 80,16 €
 • Zona B: 132,67 €
 • Zona C: 206,18 €
 • Zona D: 313,30 €
 • Zona E: 373,17 €

Requisits per demanar el bo social tèrmic

El bo s'atorga automàticament a tots els beneficiaris del bo social elèctric. També poden accedir a l'ajut els qui presentin la inscripció completa, on hauran de demostrar que són consumidors vulnerables. El Govern estableix uns criteris per fer-ho.

La renda anual de la unitat de convivència ha de ser igual o inferior a 1,5 vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples (IPREM). Actualment aquest indicador marca 14 quotes de 8.106,28 euros. També poden demanar l'ajut els qui tinguin el títol de família nombrosa.

Polèmica i canvis de requisits

I és aquí on ve la polèmica, perquè fins ara s'atorgava a totes les famílies nombroses sense mirar les rendes. Però polítics com el vicepresident madrileny Enrique Ossorio (PP) ha reconegut que cobra l'ajuda. També Mónica García, líder de l'oposició a Madrid.

Aquests polítics, tot i comptar amb rendes altes, són família nombrosa i per tant se'ls va concedir l'ajut. L'escàndol ha motivat que a partir d'ara es canviïn els criteris en aquest sentit. Les famílies nombroses hauran de demostrar que són de perfil vulnerable.