Putin amb la mà aixecada

El tribunal de La Haia ordena la detenció de Vladímir Putin per crims de guerra

Emeten una ordre de detenció contra Putin per la deportació il·legal de nens

El Tribunal Internacional de La Haia ha emès aquest divendres una ordre de detenció contra el president rus, Vladímir Putin, a qui acusa de la deportació il·legal de nens des d'àrees ocupades d'Ucraïna cap a Rússia.

En un comunicat, la cort penal detalla que les accions -considerats crims de guerra- s'haurien produït des del 24 de febrer de 2022, coincidint amb l'inici de la guerra d'Ucraïna. «Hi ha motius suficients per creure que Putin té responsabilitat penal pels delictes; primer per haver comès els actes directament, i segon per la seva falta de control sobre subordinats civils i militars que van cometre els actes o els van permetre», apunta el tribunal.

Es consideren crims de guerra

Juntament amb Putin, l'organisme ha dictat una ordre de detenció contra la comissària de l'oficina pels Drets dels Infants del govern rus, Maria Lvova-Belova. En aquest cas, el tribunal acusa la dirigent de ser responsable dels mateixos crims «per haver-los comès directament, sigui amb altres individus o a través de tercers».

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies dels SUCCESSOS més destacats de Catalunya al WhatsApp!

En el mateix comunicat, la cambra detalla que les ordres de detenció són secretes per preservar la seguretat de les víctimes i protegir la investigació.

La reunió de Putin amb la Xina, a priori, sobre la taula

La notícia surt a la llum després que el president de la Xina, Xi Jinping, hagi anunciat aquest divendres, 17 de merç, que es reunirà la setmana vinent a Moscou amb el president rus, Vladímir Putin, en la que serà la primera trobada dels dos líders des de l'inici de la guerra d'Ucraïna.

Segons ha confirmat aquest mateix divendres el ministeri de Relacions Exteriors de la Xina, la visita del dirigent xinès tindrà lloc entre els dies 20 i 22 de març. L'anunci de la trobada arriba just l'endemà que el ministre d'Exteriors xinès, Qin Gang, mantingués una conversa telefònica amb el seu homòleg ucraïnès, Dmitro Kuleba, i gairebé un mes després que el gegant asiàtic presentés el seu pla de pau al conflicte, una proposta a la qual les principals potències d'Occident van reaccionar amb escepticisme.