Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge d´una oficina de la Seguretat Social i un home sorprès

Hi ha unes ajudes que pots cobrar encara que t'estiguin pagant l'atur: els requisits

La prestació per desocupació és compatible amb altres tipus d'ajuts

La prestació per desocupació és l'ajuda que concedeix el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) a les persones que perden la feina. La quantitat a percebre no sempre serà especialment alta, per la qual cosa ens haurem d'ajustar a aquests ingressos. Tot i això, el que molts desconeixen és que el cobrament de l'atur es pot compatibilitzar amb altres subsidis o ajudes.

La Llei de la Seguretat Social a l'article 282.1 es pronuncia sobre les incompatibilitats. Indica que no hi ha la possibilitat de percebre una prestació o subsidi per desocupació alhora que es treballa per compte d'altri. Només es permetria aquesta possibilitat quan el contracte fos a temps parcial.

A més, al punt 2 de l'article esmentat es recull l'opció de compatibilitzar l'atur amb altres ajuts de la Seguretat Social. Aclareixen que no es pot excepte si «aquestes haguessin estat compatibles amb el treball que va originar la prestació o el subsidi», publica El Correo.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

La prestació és compatible amb altres subsidis

Pel que fa a aquesta possibilitat, sí que hi tindrien cabuda, per exemple la pensió de jubilació parcial o la de viduïtat. Un cas molt semblant passarà amb aquells que tinguin reconeguda una incapacitat permanent total.

Has de saber que juntament amb aquesta prestació també podras cobrar l'atur. Per això cal que la invalidesa hagi estat compatible amb l'ocupació que va originar la prestació.

Interior d'una de les oficines del SEPE
Els beneficiaris de l'atur poden optar a altres subsidis o ajuts | Europa Press

Això sol produir-se sobretot en aquells casos de persones amb incapacitat permanent total. I que obtenen un lloc de treball en una professió diferent de la que tenien abans que es desenvolupés la situació d'incapacitat.

La llei de la Seguretat Social també revela que es pot percebre l'atur o subsidi de desocupació juntament amb altres ajuts. Fan referència principalment a «qualsevol tipus de rendes mínimes, salaris socials o ajuts anàlegs d'assistència social». És a dir, les que concedeixin les administracions públiques.

Com és lògic, l'accés a aquestes exigeix el compliment d'una sèrie de condicions. Entre ells, no superar els límits de les rendes imposades i disposar d'unes responsabilitats familiars.

Altres ajuts que es poden cobrar amb l'atur

Per tant, totes aquelles persones que cobrin l'atur haurien de valorar si poden accedir a altres ajudes. D'alguna manera, això els permetria incrementar els seus ingressos mensuals, sobretot mentre es manté sense treballar.

A més de les situacions esmentades anteriorment, també hi ha altres subvencions que es podran demanar encara que es percebi la prestació per desocupació. Així ho aclareix el Servei d'Ocupació Estatal (SEPE).

Un jove llegint els cartells informatius exposats en unes oficines del SEPE
Consulta amb el SEPE la possibilitat d'accedir a altres ajuts més enllà de l'atur | Europa Press

Una de les alternatives disponibles és la prestació per fill a càrrec. Consisteix en una assignació econòmica per cada fill menor d'edat o més gran amb una discapacitat igual o superior al 65%.

També hi ha l'opció que hi optin els que comptin amb menors en acolliment familiar, permanent o preadoptiu. Com passa amb moltes d'aquestes subvencions, caldrà assolir unes mancances econòmiques perquè ens les puguin atorgar.

Una altra ajuda que es pot ingressar juntament amb la prestació o el subsidi per desocupació són les pensions abonades per un país diferent de l'espanyol. És el que passarà amb aquells que hagin treballat en un altre estat i tinguin reconeguda una pensió que és totalment aliena a Espanya.

Finalment, els que siguin perceptors de l'atur també tenen a l'abast unes beques i ajuts públics. Aquestes retribucions servirien per compensar les despeses en allotjament, transport i manutenció. Sobretot estan destinades a cobrir el desemborsament que s'efectua per assistència a activitats de formació ocupacional del SEPE.

Per tant, abans de sol·licitar qualsevol d'aquests ajuts i compatibilitzar-los amb l'atur, has de conèixer si compleixes els requisits. Bàsicament repararan en els ingressos i al nucli familiar que integri la llar.