Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb una dona mullant-se la cara en una font i un cercle amb el mapa de temperatures d'octubre d'ElTiempo

L'estiuet de Sant Miquel no acaba avui: nou avís per a la setmana que ve

Ens trobem davant d'un episodi prolongat de temperatures altes en aquest començament de tardor

L'estiuet de Sant Miquel ha agafat per sorpresa molts. Aquest període de temperatures elevades, típic de finals de setembre, amb valors per sobre del normal, s'allargarà més del que es pensava. Per tant, la setmana que ve continuarem amb la calor.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA totes les notícies del TEMPS de Catalunya al WhatsApp!

Aquest any, a més, ve amb molta força. No només s'avançava al calendari, sinó que també es mantindrà durant almenys deu dies. Des de dilluns passat ja es pot apreciar com els termòmetres s'han disparat amb registres especialment alts.

A més, aquesta circumstància coincidia amb el canvi d'estació. S'acomiadava l'estiu i donàvem la benvinguda a la tardor, amb unes temperatures més pròpies d'agost que de finals de setembre.

El temps que farà aquest divendres

Aquest divendres continuarà predominant l'estabilitat i els cels clars a la major part del país. També s'experimentaran pujades tèrmiques que no es notaran de la mateixa manera a tot arreu.

Muntatge d'una persona mirant al sol junt a un termòmetre
Les màximes arribaran aquest divendres als 30 ºC a gran part del país | Getty Images

Les màximes s'incrementaran de forma lleugera a la major part de la península, sent més acusat aquest augment en el vessant atlàntic. Els termòmetres depassaran els 30 ºC a molts punts d'Espanya, publica el portal especialitzat eltemps.cat. Entre ells les depressions del nord-oest, quadrant sud-oest i en àrees de l'altiplà nord.

Les temperatures assoliran el punt màxim a partir de diumenge, coincidint amb l'arrencada d'octubre. Es preveu que arribin a registrar entre 5 i 10 graus més del que seria normal per a aquestes dates. Fins i tot es preveuen 12 graus més del que correspondria a punts de l'interior nord.

Però per trobar els valors més alts ens haurem de desplaçar fins al sud-oest. A Sevilla i Còrdova pronostiquen 37 ºC, mentre que a Badajoz es quedaran als 36 ºC. La calor predominarà durant el cap de setmana a tot el país, amb màximes depassant els 30 ºC.

Al nord tampoc es quedaran enrere i a Bilbao marcaran 32 ºC per inaugurar el mes, davant dels 28 ºC de Gijón. Les temperatures són totalment atípiques per a aquestes dates, ja que tothom esperaria que comencessin les pluges i el fred. Però aquesta inestabilitat encara haurà d'esperar un temps.

Fins quan durarà la calor?

Aquest ambient estiuenc es mantindrà durant la primera meitat de la setmana que ve. A partir de dimarts i dimecres és probable que hi hagi una lleugera caiguda dels termòmetres. En qualsevol cas, els valors continuaran sent especialment elevats.

Tot i que amb tants dies d'antelació és complicat avançar els pronòstics, tot fa indicar que a partir de dimecres ja hi haurà canvis. Els models mostren un descens gradual amb vista al tram final d'aquella setmana.

Els experts sospiten que amb aquests registres és més que probable que es marquin alguns rècords pel que fa a les màximes. No obstant això, no es reuneixen les condicions necessàries per tractar-lo com una onada de calor. Sobretot perquè no es donen uns requisits mínims de durada, intensitat i extensió.

La calor també ens acompanyarà a les nits

Els meteoròlegs també adverteixen que les mínimes seran inusuals durant les properes jornades. No hi haurà uns augments tan pronunciats com amb les màximes, però sí que rescatarem les nits tropicals tan habituals de l'estiu.

En punts del Mediterrani es depassaran els 20 ºC, mentre que a l'interior de la Península oscil·laran entre els 15 i 17 ºC. A l'interior nord seran una mica més baixes, tot i que amb la previsió que no baixi dels 10 ºC. Només es podria donar aquest cas en àrees de muntanya. Per tant, l'estiuet de Sant Miquel ha vingut per quedar-se. En total seran uns 10 dies, fins a mitjans de la setmana que ve.