Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Les banderes a l'Ajuntament d'Altafulla.

L'Ajuntament d'Altafulla rescindeix el contracte amb l'empresa de neteja Tempo per «reiterats incompliments»

L'empresa no paga a les treballadores des de l'octubre | Més d'una desena d'afectades demanen explicacions

Ajuntament d'Altafulla.
L'Ajuntament d'Altafulla, al bell mig de la plaça del Pou. | Àngel Ullate

Dijous convuls a les portes de l'Ajuntament d'Altafulla. Més d'una desena de treballadores de l'empresa de neteja Tempo Facility Services  s'han concentrat davant el consistori per demanar explicacions sobre la seva situació econòmica i laboral, congelada des de la tardor de l'any 2019 i que ja ha provocat que les assalariades acumulin més de tres mesos sense cobrar i que algunes ja hagin decidit deixar l'empresa i cercar altres camins per reincorporar-se al mercat laboral.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Tempo és l'empresa que s'encarrega de la neteja de moltes administracions públiques de la demarcació de Tarragona. Les oficines de BASE, la Diputació de Tarragona, els equipaments municipals d'Altafulla, Salou, la Canonja, la Pobla de Mafumet, els Pallaresos o la delegació territorial de Benestar Social de la Generalitat són alguns d'aquests exemples. Malgrat els contractes en vigor,  l'empresa es va declarar a l'octubre en suspensió de pagaments i, des de llavors, les treballadores estan desemparades i no cobren les seves nòmines. Al novembre ja van declarar-se en vaga a l'espera de la resolució del conflicte, encara ben latent.

L'empresa Tempo no paga a les seves treballadores des del passat mes d'octubre

«L'empresa Tempo segueix sense pagar-nos el que ens deu  i ningú es fa responsable de la nostra situació!», ha denunciat una de les treballadores  concentrades aquest matí davant l'ajuntament altafullenc. En declaracions a TarragonaDigital, ha explicat que volen «tornar-nos a reunir amb l'alcalde per evitar que algunes de nosaltres ens quedem al carrer». Després de mesos de tensió i de reunions,  l'Ajuntament d'Altafulla ha decidit rescindir definitivament el contracte amb Tempo  a causa dels «reiterats incompliments» del contracte de neteja que fa mesos que no presta.

Les banderes a l'Ajuntament d'Altafulla.
L'Ajuntament d'Altafulla és un dels múltiples consistoris que tenien contractes en vigor amb Tempo. | TarragonaDigital

En el cas d'Altafulla, aquest servei de neteja és el responsable d'equipaments com la llar d'infants municipal, la biblioteca o la comissaria de Policia Local, entre molts altres. «Entenem perfectament les demandes de les treballadores, però l'Ajuntament d'Altafulla no té cap mecanisme per assumir uns impagaments que li corresponen a l'empresa Tempo», ha explicat el coalcalde d'Altafulla, Jordi Molinera, en declaracions a aquest mitjà. Molinera ha recordat, de fet, que van demanar expressament a les treballadores que «no es desvinculessin de Tempo» per tal de no generar aquest buit de competències.

L'Ajuntament d'Altafulla estudia l'obertura d'una nova licitació del contracte de neteja

Les treballadores denuncien que les sis treballadores que han deixat l'empresa per decisió pròpia, cansades d'acumular mesos d'impagaments,  ara «quedaran al carrer i sense cap alternativa». Han entrat a l'Ajuntament per reclamar una nova reunió urgent amb el govern municipal, que no ha estat possible per raons d'agenda. «Ens reunirem la setmana vinent, evidentment ens comprometem», ha avançat Molinera en ser consultat per aquest mitjà. Després d'una estona de protesta pacífica, les treballadores afectades han abandonat el consistori d'Altafulla per decisió pròpia.

Altres ajuntaments com el de Salou han decidit retenir totes les factures pendents a Tempo fins que aboni el que deu a les seves treballadores. Altres han optat per assumir el servei com a municipal i contractar les treballadores sense empreses intermediàries. En el cas d'Altafulla, aquest servei de neteja que haurien de realitzar les treballadores de Tempo —en condicions normals— l'estan assumint les treballadores de neteja municipals de forma provisional. El buit de Tempo, però, encara no té un relleu assegurat. «Estem treballant per decidir si optem per municipalitzar el servei de neteja i obrir una borsa de treball directa des de l'Ajuntament,  o si obrim una nova licitació com més aviat millor», ha explicat el coalcalde.

«Com a Ajuntament, la nostra prioritat és garantir que els nostres serveis municipals estiguin nets», ha raonat el batlle. La prioritat de les treballadores de Tempo és el seu futur econòmic i laboral  dins una empresa en suspensió de pagaments no només a Tarragona, sinó arreu de tot l'Estat. Altafulla ha estat el primer a trencar la relació contractual amb la companyia abans d'hora i ja comença a moure fitxa per «trobar les millors alternatives possibles», en la mateixa línia que s'han mostrat altres ajuntaments afectats pel desgavell de l'empresa de neteja.

També et pot interessar