Un cartell avisa als conductors que entren a la Zona de Baixes Emissions de Barcelona a la sortida 5 de la Ronda de Dalt

Barcelona no es rendeix i assegura que la zona de baixes emissions segueix vigent

El regidor Eloi Badia ha assegurat que «si demà entra un cotxe a la ciutat de Barcelona que no té etiqueta de contaminació, serà multat»

La Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Barcelona segueix en vigor malgrat la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que ha anul·lat la normativa aquest dilluns, segons has anunciat l'Ajuntament de Barcelona. Ho ha dit a través del regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, en una roda de premsa en què ha argumentat que la sentència «no és ferma» i per tant segueix vigent.

En aquest sentit, Badia ha afegit que la decisió judicial els ha causat sorpresa, assegurant que és pròpia d'un altre «període històric». En la seva compareixença, el regidor ha anunciat que aquest dimarts es reuniran amb la resta de municipis afectats de l'àrea metropolitana per decidir si recorren o no la sentència. «És una decisió que provoca indefensió en milers de ciutadans», ha sentenciat.

Eloi Badia ha assegurat que «si demà entra un cotxe a la ciutat de Barcelona que no té etiqueta de contaminació, serà multat». El regidor s'ha mostrat taxatiu, exemplificant que la Zona de Baixes Emissions de la ciutat segueix vigent fins que la sentència del TSJC que l'ha anul·lat no sigui ferma.

Un mes per decidir si es presenta recurs de cassació

La sentència no és ferma i l'Ajuntament de Barcelona disposa d'un mes per interposar un recurs de cassació davant del mateix tribunal que ha posat la sentència, la Sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. La decisió de presentar recurs la prendran els consistoris dels cinc municipis que havien implementat la ZBE —Barcelona, Sant Adrià del Besòs, Esplugues de Llobregat, Hospitalet de Llobregat i Cornellà.

Ho faran una trobada en què també hi participaran representants de la Generalitat. «Volem actuar amb unitat», ha dit Eloi Badia, que no ha volgut avançar quina posició adoptarà l'Ajuntament de Barcelona. El regidor ha reconegut que des del consistori de la capital catalana no s'esperaven aquesta decisió. En aquest sentit, ha assegurat que «ens sorprèn la decisió perquè el món va cap a una altra direcció».

A més, durant la seva intervenció, Badia ha lloat el model de la ZBE, assegurant que la llei estatal del canvi climàtic —que es va aprovar fa un any i que obliga a introduir un sistema similar a totes les ciutats de l'estat de més de 50.000 habitants— està basada en la normativa que va implementar el govern municipal d'Ada Colau l'any 2020.