Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla general d'una aula de primer d'ESO de l'institut Ramon Barbat de Vila-seca el primer dia de curs 2021-2022.

L'avís del Síndic per l'aplicació del 25% de castellà a les aules: «ho agreujaria»

El català predomina a les aules, mentre que el castellà ho fa fora

El Síndic de Greuges creu que l’aplicació de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que obliga a impartir un 25% de castellà a les aules, «agreujaria» les disfuncions del sistema educatiu. 

Ho ha explicat aquest dilluns després de presentar l’informe ‘Drets i usos lingüístics dels infants i adolescents a Catalunya’, en el qual defensa que l’ús de les llengües oficials es pot garantir sense necessitat d’aplicar una proporció mínima. 

De fet, assenyala que la fórmula judicial comportaria un percentatge més elevat del fixat. 

Així, a través de les dades d’una simulació, subratlla que la xifra se situaria en un 35% si es garantís una assignatura no lingüística íntegrament en llengua castellana al conjunt de centres.

Impartir un 25% de castellà a les aules perjudicaria el funcionament del sistema educatiu

Rafael Ribó ha defensat que el model lingüístic a Catalunya ja s’ajusta a la Constitució i a l’Estatut.

Afegint que l’aplicació d’una proporció «rígida» per a una determinada matèria prevista en la jurisprudència del TSJC «entra en contradicció amb el caràcter global dels continguts curriculars». 

Per altre costat, ha lamentat que només un terç dels centres enquestats tenen projectes lingüístics pròpiament inclusius.

La presència del català a les aules no dobla el castellà

L’informe que s’ha presentat avui conté els resultats de l'enquesta sobre els drets dels infants i usos lingüístics a Catalunya ha comptat amb la participació de 974 centres de primària i 547 centres de secundària.

A més, l’han respost 52.522 alumnes.

De les dades extretes es pot afirmar que el català i, en menor proporció, el castellà són llengües d’ús en l’ensenyament al sistema educatiu, sense que aquesta presència sigui residual en cap de les dues llengües.

Així doncs, la presència de la llengua catalana no arriba a doblar la presència de la llengua castellana.

El castellà s'imposa fora dels centres escolars

El català és la llengua predominant a les aules, però en analitzar l’ús de les llengües per àmbits socials entre els adolescents, es constata que el castellà supera per golejada l'ús del català.

En aquest sentit, el Síndic, ha remarcat el paper «compensatori» dels centres a l’hora de proporcionar «espais d’interacció i contacte»  en les diferents llengües.

Recomanacions del Síndic

Finalment, pel que fa a l’apartat de recomanacions, Ribó ha subratllat la necessitat de definir projectes lingüístics d’acord amb la realitat sociolingüística i pedagògica de cada centre. 

També ha insistit que cal garantir la formació i l’acompanyament del professorat i reforçar els equips d’assessorament.