Diverses persones pel carrer portant la mascareta.

Posen la data exacta en què Espanya deixarà enrere la pandèmia del coronavirus

Podríem ser davant de les últimes setmanes de la crisi sanitària

Tot i que l'actualitat informativa ha relegat la pandèmia a un segon pla, no hem d'oblidar que el coronavirus encara és entre nosaltres. La retirada de l'obligatorietat de portar la mascareta en espais exteriors ha creat una falsa seguretat que ens acosta una mica més a la vella normalitat.

En aquest sentit, hi ha qui s'ha aventurat a posar data al final de la pandèmia tenint en compte el descens de la incidència acumulada.

La fi de la pandèmia és més a prop del que creiem

La incidència de la covid dels últims catorze dies a Espanya es troba en un nivell tres vegades inferior a la mitjana europea. Unes dades que situen el nostre país en una posició excel·lent, amb 445 casos davant dels 1.565 de mitjana a la Unió Europea.

Per aquest motiu, alguns polítics senten que som a prop de la fi de la pandèmia. Un d'ells és el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig. Després de les primeres Falles que s'han celebrat després de la crisi sanitària i de començar la celebració de la Magdalena a Castelló, Puig ha llançat un missatge.

Ximo Puig parlant en una roda de premsa
Ximo Puig vaticina que a la primavera s'acabarà la pandèmia | Europa Press

«Amb tota l'alegria i la manera com entenem la festa, cal ser conscients que el virus continua entre nosaltres», advertia. Així de prudent es mostrava el president valencià aquest diumenge a Castelló davant la celebració de la festa major. «Hem de buscar la festa segura», afegia.

Tenint en compte que diverses restriccions han deixat d'existir, cal ser més prudents que mai. Ara mateix, la mascareta només és obligatòria a l'exterior quan no sigui possible mantenir la distància de seguretat.

Persones amb mascareta caminant pel carrer
El president del País Valencià creu que aviat vencerem el virus | Europa Press

Ximo Puig també ha aprofitat l'ocasió per a vaticinar la fi de la pandèmia, i ha assenyalat que serà molt aviat. «En qualsevol cas, crec que anem avançant perquè aquesta primavera sigui un punt d'inflexió definitiu en la superació de la pandèmia», opinava.

D'aquesta manera, el polític valencià assegurava que d'aquí a unes setmanes podríem assistir al final de la crisi sanitària. De fet, alguns polítics donaven la mateixa data respecte al final de l'obligatorietat de portar la mascareta en espais interiors.

Els experts creuen que encara és aviat

Tot i que la incidència ha baixat de manera considerable després de la sisena onada, el cert és que el descens encara és inestable. És més, després de setmanes baixant, ha experimentat un tímid ascens que ha posat en alerta els experts.

«Després de diverses setmanes de descens constant, els casos notificats de covid-19 tornen a augmentar a tot el món», ha afirmat Tedros Adhanom Ghebreyesus, director de l'OMS. I ha advertit que cal «estar en actitud vigilant», i «preveure» que continuarà havent-hi brots.

Gent amb mascareta pel carrer.
Els experts creuen que és aviat per a anunciar el final de la pandèmia | GTRES

En aquest sentit, els científics no veuen bé que diversos països hagin donat per finalitzada la pandèmia i que hagin eliminat totes les restriccions. Consideren que és una decisió molt arriscada i que el pla de «conviure amb la covid» no és gaire encertat.

Insisteixen en la importància que la població se segueixi vacunant, ja que defensen que és l'única manera d'evitar més morts i posar fre a la pandèmia.

Al País Valencià només es manté l'obligatorietat de la mascareta en interiors, i la seva incidència ronda els 300 casos, per sota de la mitjana espanyola. No obstant això, el percentatge de positivitat s'ha elevat fins al 14%. Unes dades que la situen tres vegades per sobre del que recomana l'OMS per a donar per controlada la pandèmia.

Així doncs, Ximo Puig s'atreveix a anticipar-se i anunciar que aquesta primavera serà clau per a posar punt final al virus.