Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla general del pessebre de Nadal instal·lat a plaça Sant Jaume de Barcelona el Nadal del 2019

L'Ajuntament de Barcelona no instal·larà el pessebre de la plaça de Sant Jaume aquest any

També s'ha anunciat que el consistori no renuncia a la Cavalcada de Reis

Pla general del pessebre de Nadal instal·lat a plaça Sant Jaume de Barcelona el Nadal del 2019
Pla general del pessebre de Nadal instal·lat a la plaça Sant Jaume de Barcelona el Nadal del 2019 | ACN

L'Ajuntament de Barcelona no instal·larà enguany el pessebre de la plaça de Sant Jaume per «les dificultats» que comporta en relació amb la crisi sanitària. El tinent d’Alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats, ha explicat aquest dimarts els inconvenients de mantenir la instal·lació en plena pandèmia i ha informat que s'han decantat per organitzar una exposició a l'entrada de l'edifici vell de l'Ajuntament que repassarà els 10 anys de pessebres a la plaça.

Joan Subirats ha confirmat, en canvi, que es mantenen els pessebres que organitza l'Ajuntament al Museu Frederic Marés i al Monestir de Pedralbes. Aquests «estan perfectament perimetrats, hi ha control d'accés i de visites; tots els requisits propis de l'activitat cultural en època de covid», ha indicat el tinent d'alcalde. El de la plaça Sant Jaume no reunia aquestes condicions (accés lliure, no perimetrat), ha dit Subirats, i a més «planteja el problema» afegit de les «necessitats d'ús» de la plaça (possibles manifestacions).

Encara sobre Nadal, Joan Subirats ha assegurat que «els Reis visitaran Barcelona», però que encara estudien de quina manera. «No volem renunciar a un tema tan significatiu i important; A la cavalcada no hi podem renunciar, però és evident que el format habitual no té cap sentit avui», ha assumit el regidor a falta de més concrecions.

 

«40 milions més per la ciutat»

Subirats ha celebrat aquest dimarts la inclusió en el projecte de pressupostos generals de l'Estat d'una partida de 20 milions d'euros per al Conveni de capitalitat cultural i científica de Barcelona. El responsable municipal no ha pogut detallar on aniran a parar aquests diners, més enllà que 15 milions d'euros són per a despesa corrent i activitats, i els 5 milions restants, en «inversions». «És una bona notícia per la ciutat. Haurem de parlar amb el Ministeri, amb tot el teixit cultural i equipaments de la ciutat, per canalitzar com ho podem tirar endavant», ha indicat.

El que sí ha indicat Subirats és que «ningú esperi» que aquesta injecció de diners serveixi per «tapar forats» i urgències d'equipaments i entitats en dificultats per la crisi del coronavirus. Més aviat, els fons ajudaran a corregir el «desequilibri» entre l'aportació municipal dels darrers anys als grans equipaments de la ciutat (que també són congestionats per l'Estat i la Generalitat, com el MACBA, MNAC, Liceu, Fundació Joan Miró, etc.) i l'«infrafinançament» d'aquestes altres administracions.

En tot cas, Subirats s'ha felicitat per la suma total de milions que els pressupostos de l'Estat pel 2020 preveuen per a la cultura de Barcelona, i que ha xifrat en 40 milions d'euros. «Si comparem la llei de pressupostos del 2018, són 20 milions del Conveni de colideratge més 20 milions d'altres partides», ha dit referint-se a diverses partides del pressupost de Cultura que incrementen adjudicacions a equipaments catalans, cas del Liceu, la Fundació Miró, o l'Institut d'Estudis Catalans (IEC).