Pla general de Barcelona vista des del Paral·lel amb diversos terrats i la Sagrada Família de fons

L'Ajuntament de Barcelona vol prohibir el lloguer d'habitacions turístiques

El consistori actualitza el Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístic | Tampoc no podran augmentar les places turístiques a la zona del 22@

L'Ajuntament de Barcelona aposta per seguir fent canvis en el model turístic de la ciutat. Per aquest motiu, el consistori ha aprovat inicialment l'actualització del Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics (PEUAT), que té com una de les mesures estrella la prohibició del lloguer d'habitacions turístiques, segons ha explicat la tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz. La prohibició entraria en vigor a l'agost, quan està previst que ho faci la normativa de la Generalitat per regular aquests lloguers de menys de 31 dies. Serà llavors quan la Generalitat cedirà les competències per regular el lloguer d'habitacions d'ús turístic.

Sanz ha defensat que l'oferta turística a la ciutat és «més que suficient» i que aquesta tipologia de lloguer podria portar a encobrir pràctiques «irregulars» i a una saturació, ja que «suposaria un augment desorbitat» de l'oferta. Actualment, el consistori barceloní té detectades 14.000 places d'aquesta tipologia, tot que segons altres informes, aquesta xifra podria enfilar-se substancialment fins a les 670.000. Aquestes se sumarien a les 154.000 places turístiques que té avui dia la capital catalana. Això sí, segons Sanz, aquesta mesura no afectarà el lloguer d'habitacions per períodes de més de 31 dies, que ja es pot fer i que té la seva pròpia regulació.

Més enllà de l'increment de places, la tinenta d'alcaldia de Barcelona ha explicat que d'aquesta manera també es vol evitar l'actuació de grups i bandes amb pràctiques irregulars i «mafioses». Amb aquesta aprovació, no hi hauria «cap escletxa» com les que ha dit que fan servir plataformes con Airbnb per publicitar habitatges turístics encara que sigui il·legals. Barcelona ja havia suspès de manera preventiva l'atorgament de llicències i l'admissió de comunicats i declaracions de responsables d'inici d'activitats per a la instal·lació de llars compartides i l'atorgament de llicències i comunicats d'obres per habilitar llars compartides.

Actualització del PEUAT del 2017

El document d'actualització del PEUAT entra ara en un període d’exposició pública de tres mesos durant el qual es debatrà amb els grups polítics i els agents veïnals, econòmics i socials mitjançant un procés de participació. L'aprovació definitiva es farà al ple, però totes les mesures -exceptuant la dels lloguers d'habitacions turístiques-, ja estan vigents des d'aquesta aprovació inicial.

Des de la posada en marxa del PEUAT, l'oferta turística ha crescut en 1.460 places en passar de 152.801 el gener del 2017 a 154.261 l'agost del 2020. Aquestes dades, segons Sanz, equivalen a un creixement «sostingut» que ronda l'1%, que contrasta amb el creixement del 20% que es van trobar quan van arribar al govern municipal. «Hem posat ordre i volem continuar posant ordre», ha afirmat. 

No es podrà incrementar l'oferta turística al sector nord del 22@

Precisament, Sanz ha apuntat que s'ha observat un creixement de places molt destacat al nord del 22@ -800 noves places des del 2017- i per això aquesta zona passa a considerar-se de manteniment. Això vol dir que no hi podran haver més places turístiques de les que ja hi ha, tampoc es podran ampliar les places els establiments ja existents i no s'acceptaran habitatges d'ús turístic ni llars compartides.

Altres canvis que inclouen l'aprovació inicial de l'actualització del PEUAT són la prohibició de l'obertura de noves residències a les zones de decreixement i de manteniment; l'eliminació de la possibilitat d'implantar nous allotjaments a carrers d'entre sis i vuit metres d'amplada; es treu l'obligatorietat d'eliminar el 20% de les places existents de la zona de decreixement quan es facin rehabilitacions globals i la regulació d'habitatges d'ús turístic de Ciutat Vella s'assimila a la de tota la ciutat. A més, s'ha incorporat un estudi econòmic i financer al pla que, segons Sanz, demostra que eliminar l'ús hoteler en la implantació d'activitat en algunes zones no té una rellevància important des del punt de vista econòmic.

154.261 places turístiques a Barcelona

L'actualització també s'ha fet en el cens de places turístiques. El resultat reflecteix que de les 154.261 existents, 57.903 es troben a l'Eixample, 27.271 a Ciutat Vella, 23.570 a Sant Martí, 14.887 a Sants-Montjuïc, 9.486 a Gràcia, 8.279 a Les Corts, 8.281 a Sarrià-Sant Gervasi, 2.486 a Horta-Guinardó, 1.544 a Sant Andreu i 554 a Nou Barris. Del total, 75.015 són hotels, 2.596 hotels-apartament, 6.469 hostals o pensions, 1.038 apartaments turístics, 10.775 albergs de joventut i 58.368 habitatges d'ús turístic.