Imatge d'una platja amb una passarel·la de fusta

Un nou ajuntament de Catalunya prohibeix fumar a les seves platges

El govern municipal de Begur recorda que les burilles i el fum «generen un important problema de salut pública i ambiental»

L'Ajuntament de Begur (Baix Empordà) no permetrà que la gent pugui fumar a les platges d'Aiguablava, Platja Fonda i Sa Tuna a partir d'aquest mateix estiu, tot i que encara no s'ha fixat la data d'entrada en vigor. La mesura arriba després de l'aprovació provisional de la modificació de l'ordenança municipal de civisme i convivència ciutadana. En un primer moment, la prohibició afectarà les tres platges esmentades, però l'objectiu de l'equip de govern local és que a la llarga s'estengui a totes les platges del municipi.

En aquest sentit, el regidor de platges, Eugeni Pibernat, ha detallat que Begur ha restringit el tabac en aquestes tres platges perquè «són les més petites i on hi ha més proximitat entre els usuaris». Pibernat, a més, ha justificat la mesura recordant que les burilles i el fum «generen un important problema de salut pública i ambiental».

Des de l’Ajuntament de Begur, a més, s'ha recordat que la mesura de platges lliures de fum ja s’està implementant en diferents municipis de Catalunya, com Barcelona, i de la resta de l’Estat espanyol, alhora que ha fet una crida als veïns i veïnes i visitants a respectar la normativa.

L'AECC demana que s'ampliïn els espais lliures sense fum

D'altra banda, aquest passat dilluns, L'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), conjuntament amb diverses organitzacions de pares d'alumnes, va reclamar aquest «blindar» de fum les zones públiques amb menors a través d'una ampliació de la legislació vigent «per poder aconseguir una generació lliure de tabac». Ho va fer en el marc del Dia Mundial Sense Tabac, alhora que va demanar a la ministra de Sanitat, Carolina Darias, que s'actualitzi la Llei Antitabac existent ampliant-se els espais lliures de fum.

En aquest sentit, l'AECC proposa l'extensió dels espais sense fum de tabac a tots els espais públics a l'aire lliure en els quals pugui haver-hi menors, com les terrasses, instal·lacions esportives o platges. Aquesta entitat també defensa la pujada d'impostos, la disminució de l'atractiu de l'empaquetat, la restricció de la publicitat en espais dirigits a joves i ampliar les mateixes restriccions als cigarrets electrònics.