Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla d'una dona que duu mascareta com a mesura preventiva contra el coronavirus

El final de la mascareta al carrer, en perill: Diverses comunitats s'hi oposen

Fernando Simón assegura que es necessita un acord entre les comunitats autònomes per poder eliminar l'ús de les mascaretes en espais oberts

El govern ha donat llum verda per eliminar una de les mesures contra la Covid-19. Fernando Simón ha avançat que, a finals de juny, es podria deixar d'utilitzar la mascareta en espais oberts. Ara bé, per fer-ho efectiu es necessita un acord entre les comunitats autònomes.

Així doncs, el govern haurà de batallar per poder aplicar les seves propostes. Malgrat que el president de Castella-la Manxa va anunciar el seu desig de poder anar sense mascareta aquest estiu, altres presidents autonòmics s'han oposat a la proposta. Aquest és el cas d'Andalusia, les Balears i el País Basc, que ho consideren premeditat perquè encara no s'ha aconseguit la immunitat de grup.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Sanitat demana un pla nacional per deixar d'utilitzar mascareta al carrer

El director del CCAES assegura que ja estan treballant en aquest assumpte i que la mesura «es coordinarà des del Consell Interterritorial». Així doncs, Sanitat haurà d'intentar, una altra vegada, que les comunitats autònomes es posin d'acord per poder aplicar aquesta mesura.

Tot i això, es vol evitar el caos que es va viure l'estiu de 2020 amb la mascareta. Ara bé, en aquell moment encara no existia una legislació estatal que regulés l'ús de la mascareta. És per això que en algunes comunitats era obligatori dur-la i en altres no era un requisit.

«La proposta de la reducció de l'ús de mascaretes s'aplicarà a escala nacional, les comunitats hauran de pronunciar-se i el ministeri haurà de fer la proposta», manifesta Fernando Simón.

Curiosament, aquestes declaracions sobre l'ús de la mascareta estan molt lluny del que defensava el ministeri fa unes setmanes, ja que pretenien mantenir les mascaretes «fins a finals d'any». En aquest sentit, Fernando Simón també afirma que els primers a deixar d'utilitzar-la, seran aquells que ja estiguin vacunats.

Altres països ja han eliminat les mascaretes

D'altra banda, el govern sempre ha presumit de seguir estrictament el que indiquen els experts dels organismes europeus. I un dels principals, el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC per les sigles en anglès) ja s'ha pronunciat. 


El ECDC considera que els joves i persones de mitjana edat que ja estan vacunades, ja poden prescindir de la mascareta. Tampoc es considera necessari que es guardi la distància de seguretat si les altres persones no són vulnerables. Aquest organisme tampoc veu imprescindible dur-la en una reunió en què tothom està vacunat. Ara bé, sí que defensa que es mantingui el seu ús en espais tancats i en grans concentracions.

Mentre a Espanya s'obre el debat, hi ha altres territoris on ja no s'utilitza la mascareta. Parlem de països com Austràlia, on va deixar de ser obligatòria al gener. Però també altres més propers com Gibraltar, on a l'abril ja es va assolir un alt nombre de vacunats. Exemples més pràctics per a Espanya poden ser Israel o EUA; el primer país va eliminar l'ús de la mascareta quan va arribar al 50% de vacunats, i el segon, de moment només l'ha eliminat per als immunitzats.