Imatge d'un rètol d'una oficia del SOC

Baixa l'atur a Catalunya per tercer mes consecutiu

També cau el número de treballadors afectats per un ERTO, però augmenta l'atur juvenil

Tot i que encara queda recorregut, la situació laboral de molta gent a Catalunya es va estabilitzant després de superar els teòricament mesos més complicats de la pandèmia. Aquest dimarts, dia 2 de juny, s'han anunciat les dades de l'atur del mes de maig i, malgrat no viure una situació idíl·lica, ja és el tercer més seguit que es registra un descens de les persones aturades al país.

15.368 aturats menys a Catalunya

El mes de maig s'ha tancat amb 15.368 desocupats menys a Catalunya respecte al mes anterior. Això significa un descens del 3,09%. Com dèiem, aquest és el tercer més consecutiu de descens, sent la d'aquest mes molt més destacada que la d'abril (-1,72%) i la de març (1,25%). La part més significativa d'aquestes dades, però, és que per primera vegada es viu una reducció anual en tota la pandèmia. I és que, actualment, a Catalunya hi ha 481.817 desocupats, un 0,28% menys respecte al mes de maig de l'any passat. Això representa una total de 1.332 persones.

Durant aquest mes de maig, l'afiliació s'ha enfilat un 1,10%, acabant el cinquè mes de l'any amb 37.363 treballadors més registrats a la Seguretat Social. En els últims dotze mesos, a Catalunya s'han generat 120.859 llocs de treball i s'ha vist un increment del 3,65% de l'afiliació. D'altra banda, els ERTO continuen disminuint fins als 112.089 afectats al maig.

L'atur a Espanya

A Espanya s'ha repetit el mateix patró, ja que l'atur ha baixat en 129.378 persones, és a dir, un 3,31% respecte al mes anterior. Es tracta de la reducció mensual més alta de la sèrie històrica. D'aquesta manera, l'atur estatal se situa en 3.781.250 persones, 76.526 desocupats menys (-1,98%) que fa dotze mesos, quan encara estava en vigor el primer estat d'alarma i s'estava en plena desescalada del confinament domiciliari.

Puja l'atur juvenil a Espanya

L'atur juvenil a Espanya ha pujat lleugerament a l'abril, d'un 37,7% el mes anterior ha passat a un 38%, segons l'Eurostat. En l'àmbit europeu, en canvi, la taxa de joves sense feina es manté igual que al mes anterior amb un 17,2%. Així, l'estat espanyol segueix sent l'estat de la UE amb la taxa més alta de joves menors de 25 anys aturats i també d'aturats en general.