L'actor, director i productor català Joel Joan

Joel Joan, contra TV3: «No sé per què gasta diners en produccions que no són en català»

L'actor i director lamenta haver creat l'Acadèmia del Cinema Català, una qüestió que ha definit com «l’acte més ingenu de la meva vida»

Joel Joan, actor, director, guionista i productor, ha carregat contra TV3 per invertir diners en produccions audiovisuals fetes en castellà. En una entrevista a la pàgina web de la Fundació Vincles, Joan ha afirmat que «no entenc per què TV3 gasta tants diners en produccions que no són en català», afegint que «algú pot dir que el país és bilingüe… Sí, el país és bilingüe, però ja té un país al costat que ja les recolza molt, les pel·lícules en castellà. I per això no cal que la televisió pública catalana posi un 5, un 10% en una pel·lícula del Luis Tosar que passa a Valladolid. Només farem el ridícul quan la passem doblada per TV3».

En aquest àmbit de la llengua, Joel Joan també ha criticat que en les pel·lícules espanyoles no es parli català, gallec o euskera, preguntant-se: «Per què tots han de parlar espanyol? Doncs perquè Espanya té un gran complex com a nació que diu que si tots no parlem el mateix idioma, ai, la nació trontolla». L'actor i director ha dit que «ara se’ls veu molt clarament que van per la llengua perquè és el que realment ens fa únics».

Així mateix, ha afegit que per aquest tema lingüístic «som una realitat europea tan incòmoda, i per això Europa ens està obviant i permet que hi hagi presos polítics en ple segle XXI i permet les barrabassades de la policia que tenim. Encara estem enclavats en el conflicte de 1714».

«Crear l'Acadèmia del Cinema Català ha estat l'acte més ingenu de la meva vida»

Joel Joan, conegut a Catalunya pel seu personatge de David a 'Plats Bruts' i per les seves aparicions en la sèrie espanyola 'Periodistas' i pel·lícules com 'El corazón del guerrero' o 'La buena vida', també ha lamentat haver creat l'Acadèmia del Cinema Català, perquè «tretze anys després de la seva creació esperava que hi hagués moltes més pel·lícules en català». 

En aquest sentit, ha posat en dubte que l'Acadèmia del Cinema Català sigui un èxit, assegurant que «ha acabat sent l’acte més ingenu de la meva vida». Així mateix, ha carregat contra els Premis Gaudí, que, per ell, només han suposat «un aparador, un 'postureig', perquè fa que se'ns vegin les vergonyes, perquè les pel·lícules que hi ha són espanyoles, en castellà i castellanocèntriques».