Segon intent de l'Ajuntament de Reus de treure a concurs públic el contracte de la recollida de brossa i la neteja viària de la ciutat. Després de la impugnació i suspensió de l'anterior plec de clàusules, el plenari municipal ha donat llum verda, aquest divendres, a les condicions que han de regular el contracte més important de l'Ajuntament.
Durant la primera part del plenari el Síndic de Greuges ha passat revista a l'activitat que havia dut a terme durant l'any 2019, com també s'ha aprovat la modificació final de l'Ordenança de Civisme. A més, també s'ha donat llum verda al nou Reglament Orgànic Municipal i el Document Únic de Protecció Civil Municipal, el Duprocim.
També s'ha donat llum verda a la creació del Consell Municipal de l'Habitatge, format per representants polítics, tècnics, socials i empresarials per «millorar els canals i mitjans de participació i millorar la qualitat de les actuacions municipals i dels serveis públics», segons l'ha definit Marina Berasategui, regidora d'Urbanisme i Mobilitat.
El govern aprova, en solitari, la nova licitació de la brossa
Un dels punts més transcendents de l'ordre del dia, però, era l'onzè, l'aprovació del plec de clàusules que ha de regir la nova licitació del servei de recollida de brossa i neteja viària. Més de 149,5 milions d'euros en deu anys amb possibles modificacions d'un 20% és el cost previst en aquest plec de clàusules.
Deu anys de contracte «sense possibilitat de pròrroga», ha destacat Mariluz Caballero, regidora d'Hisenda. La clàusula, ha detallat, ja figurava a la licitació anterior, tot i que finalment sí que s'haurà acabat prorrogant durant almenys tres anys, i podria arribar a quatre en funció de quant tardi a adjudicar-se aquesta nova contractació.
El tràmit d'aprovació, que estava garantit per la majoria absoluta del govern municipal, ha estat precedit per un debat, en alguns moments hostil, que ha anat des dels tecnicismes del plec de clàusules fins a les qüestions polítiques de model de contractació. La votació l'ha guanyat el sí amb el vot en solitari del govern. El PSC s'ha abstingut, mentre que Cs i la CUP hi han votat en contra.
L'oposició carrega contra el govern
Abans d'arribar a la votació, però, el debat ha tornat a generar enfrontaments entre govern i oposició. En el cas de la CUP, la seva portaveu, Marta Llorens, ha exposat que la municipalització del servei que la formació fa anys que reclama, «hauria generat dos milions d'euros que s'haurien pogut invertir al Pla de Reactivació».
«La nova licitació ens costarà mig milió d'euros públics més per la mala gestió que ha fet aquest govern i per les poques ganes d'exercir responsabilitat durant aquest procés», ha etzibat. Ha recordat que el servei actual està prorrogat des de l'1 de gener del 2018, i que «si no hi ha impugnacions altre cop, potser podrem tenir un nou servei de recollida de residus l'estiu del 2021».
Ha insistit, a més, que això suposa seguir aportant diners públics a una empresa privada com Fomento de Construcciones y Contratas. Ha arribat a comparar el servei de la recollida de la brossa amb pràctiques mafioses; «tots sabem a quin món vivim pel que fa a la recollida de la brossa», ha reflexionat, un món que ha comparat amb la sèrie Los Soprano.
A més de tornar a posar sobre la taula la municipalització del servei, la CUP ha obert la porta, també, a transferir-lo a Sirusa com a mancomunitat de municipis de la regió de Tarragona. Débora García, portaveu de Cs, ha recriminat al govern local que la documentació, «complexa», ha matisat, per tractar la qüestió els hagués arribat amb menys d'un dia o amb només unes hores per treballar-la.
Ha qualificat d'errònies algunes clàusules tècniques de la licitació, motiu pel qual han decidit votar-hi en contra. Consideren, de fet, que el plec de clàusules impedeix que l'empresa ampliï la plantilla, un condicionant que Caballero ha negat. Andreu Martín, portaveu del PSC, ha recordat les vegades que aquest contracte públic ha passat pel plenari, des de l'aprovació de les pròrrogues, fins al primer intent d'aprovar la licitació o la partida extraordinària per reforçar la plantilla del servei.
El debat puja de to amb recriminacions creuades
«Aquest govern ens ha portat a una situació absolutament límit, i no podem descartar que ens hàgim de tornar a veure per fer una nova aprovació de pròrroga d'aquest servei», ha recriminat. «Algú farà l'exercici de disculpar-se davant dels treballadors o dels ciutadans?», ha preguntat al govern.
Mariluz Caballero ha respost algunes de les intervencions de l'oposició. Els ha etzibat que preferiria que fessin les aportacions abans que arribin els plens, un comentari que ha trobat resposta del PSC, de Cs i de la CUP, que han recriminat que tenien pocs espais més de participació.
La regidora d'Hisenda ha destacat que la majoria d'intervencions no s'han centrat en la licitació en si, sinó en valoracions polítiques. Ha considerat que això reforçava la solidesa del plec de clàusules, tot i que també ha plantejat que l'oposició no hagués estudiat amb detall la documentació.
Un comentari que no ha agradat gens a la resta de grups, com tampoc ha agradat que Caballero assumís que les crítiques al govern eren, també, crítiques a l'equip tècnic municipal responsable de redactar la nova licitació. La regidora ha considerat, també, que si s'havia hagut de prorrogar tant el servei era perquè, durant el mandat anterior, no es van poder aprovar els pressupostos municipals.
El cas és que només es van aprovar els del primer any, el 2016. Els dos següents sí que es van aprovar, a través d'una qüestió de confiança a la qual es va sotmetre l'alcalde Pellicer. El quart any, el pressupost del 2019, va començar prorrogat i va ser el nou govern qui ja va redactar-ne un de nous, en aquest cas, aprovats gràcies a la majoria absoluta obtinguda a les eleccions.