Tres camions de la brossa de Reus aturats a la cotxera

Tres mesos després, el reforç dels vehicles de la brossa de Reus no s'ha completat

A principis de març es va anunciar el lloguer de 18 vehicles que, segons fonts de la plantilla, no s'ha completat

El reforç de la flota de vehicles del servei de la brossa de Reus encara no s'ha completat. Amb un parc mòbil escàs, i on quatre de cada deu vehicles no s'utilitzen perquè estan espatllats segons denuncia la plantilla, els treballadors reclamen que s'activi definitivament la nova licitació.

Fa dos mesos, el plenari municipal de Reus va aprovar la partida de prop d'un milió d'euros que ha de servir per llogar els vehicles que s'han de substituir del servei de la recollida de brossa i la neteja viària. Quan es va aprovar, de fet, aquest lloguer ja s'havia posat en marxa, i feia gairebé un mes que havien arribat els primers vehicles de reforç, i es va afirmar que la resta arribarien «els pròxims dies».

Quatre de cada deu vehicles no surten

Ara, tres mesos després de les acusacions i les amenaces creuades entre representants sindicals, empresa i govern local, fonts de la plantilla denuncien que el lloguer no s'ha completat. Ángel Martín de Sande, secretari general de sanejament urbà d'UGT a Tarragona, assegura que «estem igual que abans, s'han llogat divuit vehicles, i n'hi ha quatre d'aquests que encara no han arribat».

«Ara mateix està sortint un 60% dels vehicles que han de sortir», explica. El problema, apunta, és que «els que s'han llogat ara estan treballant matí, tarda i nit; amb la desescalada hi ha més gent al carrer, i això vol dir més feina». Això acaba repercutint, assegura, en la vida útil de la maquinària i en l'estat dels vehicles, «quan forces els camions que tenen tretze o catorze anys passa el que va passar fa dues setmanes».

Avui fa tot just tres mesos que el comitè de seguretat de la plantilla va deixar sense sortir a treballar qualsevol vehicle que no estigués en condicions. Segons exposen, estan tornant a fer el mateix, i de Sande recorda que fa menys d'un mes, un camió del servei va cremar completament després d'una sorollosa explosió, i que els darrers dos anys s'han incendiat prop d'una desena de camions i la planta de voluminosos.

Un camió de la brossa marcat amb una X com a vehicle espatllat i aturat a la cotxera
Els treballadors marquen i deixen sense fer servir els vehicles que no compleixen les condicions | Cedida

Reclamen una revisió salarial

Els vehicles que falten a la flota de Fomento de Construcciones y Contratas a Reus no és l'única reivindicació dels treballadors del servei. Insisteixen que cal que la licitació del nou servei cal que es publiqui immediatament. El contracte públic l'explota FCC a través d'una licitació que va acabar-se el 31 de desembre del 2017.

Des d'aleshores s'està duent a terme en condicions de pròrroga fins que s'adjudiqui el nou contracte. En aquesta nova licitació, Ángel Martín de Sande reclama «que consti la revisió salarial, que no consta; quan negocies un conveni col·lectiu hi ha d'haver plasmat, per part de l'Ajuntament, que s'ha d'ajustar el salari».

Precisament la falta de negociació del conveni col·lectiu ja va provocar que la plantilla trenqués relacions amb l'empresa fa tres mesos. Segons explicaven aleshores els representants sindicals, l'empresa no es volia posar a negociar el nou conveni fins que no hi hagués la nova licitació.

Ara la plantilla exigeix que la revisió salarial figuri al plec de condicions; «el dia 31 de desembre del 2019 es va acabar el conveni i tenim un any per negociar el nou, i al plec de condicions no hi ha cap revisió salarial», critica de Sande. Alerta, de fet, que «si no hi consta la revisió salarial, hi haurà mobilitzacions, no parlem de vaga, sinó de mobilitzacions pacífiques».