Mariluz Caballero dempeus al faristol de la sala de premsa de l'Ajuntament de Reus

L'Ajuntament de Reus amenaça FCC amb sancions si no compleix la recollida de brossa

El govern reusenc treu pit de la resolució sobre la nova licitació | Exigeix mesures immediates a l'empresa adjudicatària

«L'obligació de Fomento és prestar el servei i mantenir la ciutat neta, i a hores d'ara, no ho està fent; té un contracte vigent, i si no el compleix, l'Ajuntament aplicarà el règim sancionador». Així de taxativa s'ha mostrat Mariluz Caballero, regidora d'Hisenda de Reus, aquest dimarts a la tarda. D'aquesta manera respon el govern de Reus a l'actual situació del servei de neteja viària i recollida de brossa que, aquesta setmana, ha començat a evidenciar mancances greus

L'Ajuntament de Reus amenaça amb sancions

Fomento de Construcciones y Contratas és la companyia que compta amb el contracte —d'uns 11 milions d'euros anuals— per netejar la ciutat i recollir-ne la brossa. A més d'amenaçar-la amb sancions, el consistori també ha fet diversos requeriments a FCC. Per una banda se li va exigir, dijous passat, que substituís dos vehicles avariats, «aquest punt Fomento l'ha complert de manera irregular», ha valorat Mariluz Caballero.

En segon lloc, s'ha requerit a l'empresa que presenti, en el termini de 24 hores, «els certificats de la ITV de tots els vehicles adscrits al servei i també la documentació i informes on constin els motius pels quals els vehicles no han prestat al servei». Per últim, se li reclama que «de manera immediata, llogui divuit vehicles per a la prestació del servei». «L'obligació de Fomento és una: netejar la ciutat i recollir la brossa», etziba Caballero.

Per últim, la regidora també ha informat que s'ha enviat un advertiment a l'empresa recordant-li que «l'incompliment del contracte comportarà l'aplicació de sancions». Preguntada per la premsa, no ha detallat quines són aquestes sancions ni en quins termes es podrien aplicar. Tampoc ha detallat de quina manera podria procedir l'Ajuntament si es mantingués l'incompliment del contracte, i preguntada de nou per la premsa, ha reafirmat que «l'Ajuntament ha deixat clar que vetllarà perquè es compleixi el contracte».

Camionets i maquinària del servei de neteja de Reus aturats al pàrquing
Dilluns a primera hora només van començar el servei quatre dels 40 vehicles previstos | Jordi Olària Gras

Canvi de discurs del govern de Reus

Els divuit vehicles que ara es requereix a FCC que reposi són els que ja s'havien posat a la palestra la setmana passada, tot i que aleshores es considerava que era necessari adquirir-ne catorze. Hauran de passar pel plenari municipal tot i que, segons ha aclarit avui Caballero, la seva adquisició —presumiblement via lloguer— per part de l'empresa ha de ser immediata.

Serà després que ho aprovi el plenari, previst pel divendres 20 de març, quan l'Ajuntament s'impliqui econòmicament en l'operació en unes condicions que tampoc s'han volgut detallar fins ara. El govern local, en aquest afer, ha fet un canvi de discurs important. Dijous passat, preguntada per la premsa, la regidora d'Hisenda va sentenciar que el servei de neteja viària i recollida de brossa «es compleix», tot i que ja admetia la possibilitat d'algunes situacions puntuals en les quals no fos així.

Va ser el mateix dia, però, en el qual va fer el primer requeriment a l'empresa, el de la substitució de dos vehicles avariats. També ha canviat, des que es va començar a parlar fermament del nou contracte de la brossa, la cara visible del govern. Si llavors era l'alcalde, Carles Pellicer, qui havia pres les regnes de la situació, també públicament, aquests darrers dies és Mariluz Caballero, regidora d'Hisenda —com a responsable de la contractació pública municipal—, qui s'ha convertit en la cara del govern en aquest afer.

El govern treu pit de la resolució del Tribunal de Contractes

Després que el Tribunal de Contractes donés, majoritàriament, la raó al govern de Reus pel que fa a la nova licitació de la brossa, la regidora d'Hisenda ha sortit a treure'n pit, reivindicant la feina feta per l'equip tècnic municipal. «La resolució és molt satisfactòria per l'Ajuntament i per al conjunt de la ciutadania de Reus», ha valorat. Assegura que demostra que «l'Ajuntament ha fet bé la seva feina, la Generalitat ha validat el plec; les condicions de la licitació es veuen reforçades».

En concret, ha detallat, la nova licitació permetrà «reforçar els mecanismes de fiscalització del contracte per part de l'Ajuntament, l'ampliació de serveis i la incorporació de noves tecnologies». També en aquest capítol ha carregat contra FCC, una de les empreses que l'havia impugnat i que en reclamava la seva anul·lació. Segons les al·legacions presentades per l'Ajuntament, el consistori hi interpretava una voluntat de perpetuar la licitació actual, a través de la pròrroga, i retardar tant com es pogués el nou concurs públic.

«Davant de l'escenari d'incertesa al qual ens volia abocar Fomento, ara tenim certeses», ha reivindicat la regidora d'Hisenda. «Estem analitzant amb detall la resolució per introduir millores al plec», apunta en relació amb el recurs en el qual el Tribunal ha donat la raó a la segona empresa que l'havia impugnat. Implicarà establir una forquilla de mínims i màxims previstos en alguns dels àmbits que contempla la licitació, com el nombre d'educadors mediambientals, el percentatge de vehicles de reserva, el nombre de sensors d’ompliment dels contenidors addicionals o l’import econòmic total per les campanyes de sensibilització ciutadana.