Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un operari fent recollida de residus de fracció orgànica

Desencallada la nova licitació de la brossa de Reus

El Tribunal de Contractes s'ha pronunciat sobre els recursos que s'hi havien presentat

Important passa endavant per al nou contracte de neteja viària i recollida de brossa de Reusquan semblava que el conflicte començava a escalar. El Tribunal Català de Contractes del Sector Públic ha desestimat la majoria dels recursos que s'hi havien presentat en contra i el que és més transcendental, n'ha aixecat la suspensió. Segons han confirmat a TarragonaDigital fonts municipals, els serveis tècnics de l'Ajuntament estan estudiant les resolucions, que aquestes fonts interpreten de manera positiva a l'hora de resoldre la situació actual.

[predef]reus-144[/predef]

La licitació que havia tret a concurs públic l'Ajuntament de Reus havia quedat suspesa arran dels recursos presentats per dues empreses diferents, FCC Medio Ambiente, l'actual concessionària, i Fomento Valencia Medio Ambiente. El Tribunal de Contractes no tenia un límit determinat per prendre una decisió, i tant el comitè d'empresa com la CUP apuntaven com a mínim a meitats del 2021 com a data en la qual es podria reprendre el procediment.

Ara, però, es podria agilitzar, i tot i que des del govern de Reus no es vol parlar de cap calendari concret, sí que s'han rebut aquestes resolucions com un dels millors escenaris possibles; de fet, la regidora d'Hisenda, Mariluz Caballero, ja havia defensat la licitació treta a concurs. «Fins ara estàvem lligats de peus i mans, i ara hi podem tornar a treballar», reflexionen fonts municipals. Segons informava el Diari Més i ha pogut corroborar aquest mitjà, les resolucions aixequen la suspensió i són majoritàriament favorables al govern municipal, que ara les estaria estudiant per decidir la manera com procedir.

Un operari carrega un contenidor de residus al camió
El Tribunal de Contractes aixeca la suspensió de la nova licitació | Cedida

L'empresa concessionària volia anul·lar el nou concurs

Una de les dues empreses que havien presentat un recurs és Fomento de Construcciones y Contratas Medio Ambiente, precisament l'empresa que actualment exerceix el contracte prorrogat segons confirma la resolució del Tribunal. FCC demanava «l’anul·lació i nova redacció dels plecs, així com l’anul·lació del procediment de contractació», així com la suspensió de la tramitació.

De fet, en una de les al·legacions de l'Ajuntament s'apuntava que aquests recursos demostrarien «la finalitat de la recurrent com a actual prestadora del servei de perpetuar el màxim temps possible la seva posició d’adjudicatària». És a dir, que el consistori interpretava que els recursos d'FCC només pretenien allargar la pròrroga del contracte deliberadament.

El recurs presentat per l'empresa se centrava en el cost de la inversió pendent d'amortitzar al Parc Central del servei, una amortització que considerava mal calculada a la baixa. L'Ajuntament va al·legar que, a l'hora de calcular-la, s'havia tingut en compte que l'empresa deu al consistori més de 550.000 euros «en concepte d’indemnització a causa de l’incendi que varen patir diversos vehicles adscrits al contracte, el qual es troba en pròrroga forçosa des del gener de 2019».

A això s'hi suma «un deute estimat en 181.500 euros en concepte d’indemnització del 55% del cost d’adquisició per sinistre total de la màquina trituradora de residus voluminosos». Així doncs, el recurs d'FCC ha quedat desestimat pel Tribunal.

Imatge de la deixalleria mòbil de Reus i d'un dels camions cisterna del servei de neteja
El Tribunal ha donat la raó a l'Ajuntament en la majoria dels recursos | Laia Riba

El Tribunal estima un dels punts recorreguts per Fomento Valencia

L'altra empresa que havia recorregut la licitació de la brossa de Reus és Fomento Valencia, que també en va demanar la suspensió del procés i la seva anul·lació. Es presentava com una empresa del sector interessada en la licitació, motiu pel qual presentava el recurs. Considerava qüestionables alguns dels criteris establerts al plec de condicions entre altres aspectes.

És aquest punt, però, el que el Tribunal de Contractes sí que ha decidit estimar, és a dir, donar la raó a l'empresa. Fomento Valencia apuntava que la «falta de limitació i definició dels criteris amb manca de proporcionalitat» podria donar lloc «a ofertes irrealitzables o absurdes que desvirtuïn la licitació». És a dir, que calia establir una forquilla de mínims i màxims previstos en alguns dels àmbits que contempla la licitació, com el nombre d'educadors mediambientals, el percentatge de vehicles de reserva, el nombre de sensors d’ompliment dels contenidors addicionals o l’import econòmic total per les campanyes de sensibilització ciutadana.

És aquest l'únic punt que el Tribunal de Contractes ha valorat a favor dels recursos, donant validesa a la resta del plec de clàusules de la licitació, tal com ja havia defensat el govern municipal. Ara, doncs, resta veure de quina manera decideix actuar el consistori arran d'aquestes resolucions, una decisió que es podria conèixer els pròxims dies.