El nou contracte de la brossa de Reus segueix aturat i ara, a les queixes expressades per la plantilla, s'hi sumen també les de la CUP, que considera que «hem regalat 33 milions d'euros de diner públic a una empresa privada que, simplement, està guanyant diners oferint un mal servei» a través dels anys de pròrroga. La seva portaveu, Marta Llorens, afirma que «genera molts dubtes» la manera com s'ha generat i com es gestiona aquesta situació.
[predef]reus-144[/predef]
La Candidatura d'Unitat Popular de Reus insisteix de nou en la internalització del servei com a solució als problemes actuals. Recorden que l'estudi encarregat pel govern l'any 2016 posava de manifest un estalvi d'1,5 milions d'euros anuals en cas d'internalització. Unes dades que, per contra, el govern matisava i posava en dubte. Aquest dilluns, però la CUP ha tornat a platnejar-ho com l'única sortida eficient.
«Emplacem altre cop el govern a aturar el procés de la nova licitació i comprar els nous vehicles per part de l'Ajuntament de Reus i que s'iniciï aquest procés d'internalització a través d'una empresa municipal», declara Llorens. Per materialitzar-ho aposten per constituir una empresa de neteja «que es desprendria de Reus Serveis Municipals i que seria una altra divisió com ara tenim la d'Aigües». «Si no ho fem així, tots aquests problemes s'agreujaran», etziba la portaveu cupaire.
L'anàlisi de la situació que fan és que «hi ha dues impugnacions quan se'ns havia transmès des de gerència que, amb aquesta empresa externalitzada que feia el nou plec de condicions i des del mateix govern, que era una licitació molt ben pensada, molt ben meditada i molt renovada; però més cara, fins ara paguem 11 milions d'euros i ens col·locàvem gairebé als 15 milions; genera molts dubtes».
Pròrroga fins al juny del 2021
La situació actual, segons estima la CUP, podria allargar-se fins a mitjan 2021. Marta Llorens assegura que, a la comissió informativa, la regidora d'Hisenda, Mariluz Caballero, els va assegurar que la nova licitació seria una realitat el darrer trimestre del 2020. «Aquesta nova licitació implica una compra de vehicles i maquinària, i el servei normalitzat, amb vehicles nous i maquinària nova, no es duria a terme fins al juny del 2021», assegura Llorens.
La necessitat d'adquirir aquesta maquinària ja la posaven sobre la taula des del comitè d'empresa, des d'on s'admet que, ara mateix, ja fa temps que no es pot dur a terme el servei de manera adequada per la manca de recursos. Una situació que, segons la portaveu cupaire, afecta directament la ciutadania. «Paguem el mateix pel servei a aquesta empresa i, en canvi, s'ha encarit el servei de cara als ciutadans amb la pujada d'impostos del 10%; hi ha queixes de la ciutadania perquè pagant més no reben ni el mateix servei».
Aparquen diferències i donen suport a les mobilitzacions
La plantilla ha anunciat que convocarà mobilitzacions si aquesta setmana no es reuneixen amb l'empresa i amb l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, per solucionar la situació actual mentre duri aquest tercer any de pròrroga forçosa. El posicionament a favor de la internalització li ha valgut, a la CUP, discrepàncies amb el comitè d'empresa de Fomento de Construcciones y Contratas.
Ara però, i segons ha explicat Llorens, «la CUP volem deixar de banda les desavinences que hàgim pogut tenir amb el comitè d'empresa pels malentesos o les males interpretacions que no sabem a quina voluntat responen». «Volem mostrar-nos obertes, per molt que hi hagi hagut desavinences amb el comitè, ens volem fer ressò de les seves demandes, i per això donem suport obert a les mobilitzacions que els treballadors i treballadores han plantejat», ha anunciat.
«Estarem amb les mobilitzacions d'aquest col·lectiu; avui hem enviat una carta al president del comitè d'empresa d'FCC», ha afegit, per fer-li saber la disposició de la CUP a ajudar-los en les seves reivindicacions. Marta Llorens afirma, de fet, que «estem en risc de sinistralitat laboral, i el que no podem permetre és que hi hagi accidents greus per culpa d'aquesta situació».
Manca d'ambició en l'àmbit mediambiental
Des de la Candidatura d'Unitat Popular no només critiquen la nova licitació i la gestió que se n'ha fet, sinó també el que consideren una manca d'ambició en l'àmbit mediambiental. Mònica Pàmies, regidora cupaire, afirma que «aquesta licitació és totalment continuista de l'anterior; dels 100 punts en valoració, només n'hi ha dos per a un estudi pilot de porta a porta i dos més per a un estudi mediambiental».
Pàmies recorda que, actualment, la ciutat de Reus recicla menys del 30% dels residus que genera, una xifra que d'aquí a deu anys hauria de situar-se al 60%. «Si no s'assoleixen aquests objectius, a més del dany mediambiental, arribaran multes d'Europa i un increment del cost per part de Sirusa», l'empresa que gestiona els residus de la recollida selectiva de Reus.