Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La plantilla reclama solucions mentre no es liciti el nou contracte de la brossa de Reus

Denuncien que la manca de personal i de maquinària fa impossible complir amb el servei | Una empresa ha presentat un recurs contra l'oferta de l'Ajuntament

Els treballadors de Fomento de Construcciones y Contratas a Reus consideren que viuen «una situació límit». El contracte de neteja viària i recollida de residus ja ha esgotat dos anys de pròrroga i encara no se sap quan es podrà licitar definitivament el nou. Tot i que el plenari va aprovar el plec de clàusules, i es va arribar a obrir el concurs públic, una de les empreses candidates va presentar, el desembre passat, un recurs contra aquest plec de clàusules i, ara mateix, el procediment es troba aturat.

[predef]reus-144[/predef]

La plantilla d'FCC es mostra inquieta per la incertesa sobre el futur del contracte. El Tribunal Català de Contractes del Sector Públic ha de resoldre si suspèn, almenys temporalment, la tramitació del concurs públic, una mesura cautelar demanada per l'empresa que ha presentat el recurs. Després d'aquesta decisió, l'òrgan entrarà a valorar el fons del recurs presentat; serà després d'aquest segon pronunciament quan l'Ajuntament podria haver de fer modificacions a l'oferta publicada.

La plantilla denuncia mancances de personal i equipament | TarragonaDigital

Mancances per dur a terme el servei

Aquest procés podria no ser ràpid, i des del govern municipal es deixa clar que «estem a l'expectativa de veure com es resol el procediment; és un concurs públic i està contemplat que puguin presentar-s'hi recursos». Des de la plantilla que executa el servei mostren el seu neguit segons han informat diversos mitjans i ha pogut corroborar TarragonaDigital.

Miguel Pérez, president del comitè d'empresa, afirma que «estem en un moment molt crític, ens preocupa moltíssim la falta de seguretat que puguin tenir els vehicles i la maquinària que estan sortint a treballar; qualsevol dia pot haver-hi una desgràcia». Ángel Martín Sande, secretari general de sanejament urbà de la UGT, recorda que «fa dos anys que estem en pròrroga i dotze anys amb la mateixa maquinària; estem sota mínims, sortim amb un 20% o un 30% de la maquinària».

Admet que, amb les mancances actuals, «no arribem als recorreguts com s'haurien de fer; això ho hem traslladat a l'empresa i a l'Ajuntament, no podem seguir així». El president del comitè d'empresa explica que hi ha mancances de personal i de material, i recorda que «venim d'una contracta de fa dotze anys i la ciutat ha anat creixent i les exigències de neteja també, però la plantilla és la mateixa, la flota és, aproximadament, un 40% de la que hi hauria d'haver». Això no es produeix, només, per l'augment del volum de feina, sinó també perquè la maquinària s'ha anat reduint per avaries i el desgast del temps.

Imatge de la deixalleria mòbil d'FCC i d'un camió cisterna del servei de neteja de Reus
El comitè d'empresa denuncia que només es pot utilitzar entre un 20% i un 40% dels vehicles | Laia Riba

Volen reunir-se amb l'empresa i amb l'Ajuntament

Per trobar una solució a la situació actual es volen reunir amb l'empresa i amb l'Ajuntament, «el que és important sempre ha sigut el diàleg, creiem que podem arribar a bon port i som els primers interessats, tant els treballadors com la ciutadania», afirma. «No aguantarem amb el que tenim, és impossible, alguna cosa s'ha de fer; hi ha possibilitat de llogar vehicles?, ho desconec; qui ha de pagar aquesta quantitat?, també ho desconec, però el que està clar és que hem d'afrontar el problema».

Per part del govern municipal s'afirma que «hi ha bona relació amb els treballadors i sempre hi ha hagut voluntat d'entesa per part del govern municipal, però en aquest cas han de parlar amb l'empresa, que és la concessionària» Ángel Martín de Sande explica que «el jutge ha de decidir, i això pot tardar tres o quatre mesos, estem parlant que podem tenir un altre any de pròrroga».

Davant d'aquest escenari reclamen «que d'una vegada per totes, tant empresa com Ajuntament, si han de renovar un altre any, lloguin maquinària, perquè si no haurem de fer mobilitzacions». Miquel Pérez també ho contempla, tot i que manté que la prioritat és trobar una solució dialogant amb totes dues parts. Amb tot, «si no és així, arribaríem a fer alguna mena de mobilització, sempre pacífica». Lamenta, de fet, que «la plantilla treballa per sobre de les seves possibilitats, però es veuen frustrats davant la impossibilitat de donar un bon servei, és com intentar tallar pernil amb unes alicates, és impossible».

Millorar la recollida selectiva amb el nou contracte

L'actual contracte es va començar a executar l'any 2008 i contemplava deu anys de servei, fins al 2017, però s'ha prorrogat durant dos anys i seguirà en aquesta situació mentre no es liciti i s'adjudiqui l'oferta pública que ara és a la taula del Tribunal de Contractes. El nou plec de clàusules ha de servir, segons ha anunciat el govern local, per millorar l'índex de recollida selectiva de la ciutat.

L'actual 29% de recollida selectiva de Reus ja hauria de situar-se vora el 60% segons l'Agència Catalana de Residus. D'aquesta manera es podria garantir un 50% de residus reciclats, varem establert per Europa i per sota del qual, en un futur pròxim, podrà començar a imposar sancions. La mateixa situació viuen altres municipis de la regió, com també Tarragona ciutat, que amb un 32% de recollida selectiva es troba pràcticament igual que la capital del Baix Camp.