App GRATIS:

📱Les teves notícies preferides ara a un click, baixa't gratis l'App de Catalunya Diari clicant aquí. T'ESPEREM!

L'augment del càncer de còlon en els joves encén les alarmes: Els consells per prevenir la malaltia

Els casos han passat d'un 6% al 10% en poc temps

Imatge d'arxiu d'uns professionals sanitaris de l'Hospital Clínic de Barcelona
El 90% dels tumors en el còlon es curen si es detecten en fases inicials | ACN

El cas de la mort de Pau Donés, víctima d'un càncer de còlon el passat 9 de juny, ha cridat l'atenció sobre l'augment dels casos d'aquest tipus de malaltia entre adults joves, menors de 50 anys. Això preocupa els especialistes, ja que el càncer colorectal afecta precisament a persones més grans. Un dels principals factors de risc de patir un tumor al còlon és l'edat, ja que el risc augmenta a partir dels 50, moment en què es comencen a realitzar els programes de detecció precoç. No obstant això, el creixent diagnòstic en adults joves, menors de 50 i fins i tot de 30, preocupa cada vegada més als especialistes.

Als Estats Units ja s'estan plantejant baixar l'edat de cribratge de càncer de còlon i recte a 45 anys. El percentatge de casos en menors de 50 anys ha passat del 6% al 10% en poc temps, i les estimacions per al 2030 parlen d'una xifra molt més gran. A Espanya, el càncer de còlon o colorectal és el tumor més diagnosticat computant tots dos sexes, i el segon desglossant per sexes, per darrere del càncer de pròstata i de mama. Segons les previsions, enguany es diagnosticaran més de 44.000 nous casos.

Els metges intenten ara descobrir el motiu de l'augment de casos en gent jove. Segons un estudi holandès publicat recentment, el 20% dels casos són hereditaris, sent la síndrome de Lynch el factor genètic més freqüent. Amb una identificació de les famílies i el seu seguiment és possible el diagnòstic precoç de fins al 20% de casos en adults joves. També hi ha factors ambientals, com el sedentarisme, el sobrepès, l'obesitat i el consum d'alcohol i de tabac. Una de les dificultats per detectar el tumor en aquests casos és que la població menor de 50 anys no està inclosa en el programa de cribratge.

La detecció precoç ha demostrat tenir una enorme eficàcia a l'hora de garantir la cura del càncer: el 90% dels tumors en el còlon es curen si es detecten en fases inicials. Per això és important que els metges tinguin present aquesta possibilitat a l'hora de fer un diagnòstic d'un pacient jove amb símptomes compatibles amb el càncer de còlon.

Seguir la dieta mediterrània

Aquests símptomes poden ser sagnies constants, persistents o amb alteracions en el trànsit intestinal, sang a la femta, canvi en el ritme intestinal, sensació d'evacuació incompleta, dolor abdominal, cansament o pèrdua de pes. Els factors de risc per desenvolupar càncer de còlon són l'edat i tenir antecedents, però també hi ha alguns factors que depenen de nosaltres, com el consum d'alcohol i tabac o portar una vida sedentària i amb mala alimentació.

Una dieta rica en greixos animals i pobre en fibra pot augmentar el risc de càncer de còlon, igual que una vida sedentària i el consum d'alcohol i tabac. Pel que fa a l'alimentació, es recomana una dieta saludable rica en fibra, fruites, vegetals i controlada en greixos. La dieta mediterrània, per les seves característiques, pot actuar com a factor protector per evitar el desenvolupament d'aquesta malaltia.

Amb tot, els metges segueixen insistint en els dos factors fonamentals per a la prevenció d'aquest tumor, que són els programes de cribratge i l'estil de vida saludable. Mentrestant, continuen investigant el preocupant augment d'aquest tipus de tumor entre adults joves.