Muntatge d´un gat petit i una rodona amb una veterinària agafant un gat

Salten les alarmes per un brot de grip que ha posat fi a la vida de molts gats

La situació és alarmant perquè es pot expandir molt ràpidament

Després de la pandèmia del Coronavirus, estem més atents de tots els símptomes sospitosos que puguem notar o de les notícies de malalties que llegim. No obstant això, en allò que potser no ens fixem tant és en els animals.

La veritat és que les nostres mascotes poden arribar a ser més propenses a agafar malalties. I és que, a banda que els animals solen ficar-se a llocs on per a nosaltres és impensable, també té a veure l'origen del seu menjar.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Un virus està causant la mort a gats domèstics

Un veterinari polonès ha advertit recentment que en grups de discussió de plataformes d'internet, especialitzats en epidèmies animals, s'ha informat de casos de gats domèstics morts. Tots coincidien en símptomes, tant neurològics com respiratoris greus.

El mateix veterinari va detectar un dels primers casos, que va resultar ser grip aviària (A H5N1). Aquesta malaltia presenta unes característiques inusuals i, sobretot, un perill potencial d'expansió. És per això que el veterinari ha fet una crida pública amb la finalitat que cap gat domèstic no surti del país.

Muntatge d´un gat i un home dient que no amb el dit
El veterinari va advertir ràpidament que cap gat sortís del país | Pexels, Minerva Studio

A més, també ha advertit els propietaris que deixin de donar-los carn crua per menjar, ja que pot ser un dels punts d'origen del virus. Ara per ara ja han mort 61 gats, encara que alguns han estat sacrificats.

Molts veterinaris critiquen les autoritats sanitàries d'animals

Diversos veterinaris del mateix país han reivindicat que estan en desacord amb la reacció que ha tingut la Inspecció Nacional de Veterinaris (GIW). I és que, segons ells, el GIW ha publicat consells superficials i no ha decretat la inspecció de menjar enllaunat per a gats que es consumeix a Polònia.

També es queixen que l'inspector en cap del GIW va trigar massa a informar de la detecció del virus, sense especificar que era la grip aviària. Quan ja ho va confirmar, va minimitzar la importància dient que només hi havia hagut uns quants casos. Per acabar, segons els veterinaris polonesos, aquest mateix senyor va qüestionar els resultats de l'anàlisi.

Encara no se sap l'origen del brot

El que més crida l'atenció i preocupa els professionals és que el brot s'ha produït alhora a molts gats, a zones molt llunyanes entre si. Tot i això, encara no han aconseguit esbrinar quin és l'origen del brot de la grip aviària. Molts veterinaris coincideixen que el veritable nombre de víctimes pot arribar fins a diversos centenars.

Muntatge de tres gats tombats i una rodona amb dos veterinaris vacunant un gat
Els experts desconeixen d'on prové el virus | Getty Images

El director general de l'Organització Mundial de la Salut, Tedros Adhanom Ghebreyesus, s'ha pronunciat i ha volgut deixar clar que el seu organisme vigila la situació amb el gran suport dels seus socis i del Govern polonès.

Cuida el teu gat en tots els aspectes

A banda de la preocupació per aquesta grip o altres malalties, cal tenir en compte que estem a l'època més calorosa de l'any i això els gats també ho noten.

Com que a la majoria d'ells no els agrada que els mullin directament amb aigua, és interessant que sàpigues alguns trucs per poder-los refrescar. D'aquesta manera, evitareu que els pugui donar un cop de calor.

Una de les opcions més eficaces és mullar-los amb una tovallola d'aigua mullada i fresca. Com que no els llences aigua directament, no ho noten de la mateixa manera i no ho veuen com una amenaça. També pots optar per donar-los gel. Ells ho poden veure com una joguina i, per tant, mentre juguen i es distreuen també es van refrescant.