Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una parada d'autobús a Austràlia

Alarma per una nova malaltia «no identificada» que ja ha provocat vint morts

Les autoritats demanen que es declari ja una quarantena

La covid-19, les variants, les subvariants... Sembla que no s'acabi mai. Des que va arrencar el 2020, estem immersos en un dia de la marmota permanent. És una cosa cíclica, una situació que es repeteix una vegada i una altra. I és que, quan no és una cosa, és una altra.

Això és el que passa amb la notícia que acaba d'arribar d'Àfrica: han detectat una nova malaltia «no identificada». La malaltia, detectada a Uganda, ja ha provocat una vintena de morts, i les autoritats demanen que es declari ja una quarantena.

Segons el rotatiu local 'Daily Monitor', la malaltia ha deixat una vintena de morts en dos llogarets diferents aquests tres últims mesos. Les primeres morts es van produir a Kijonjo A i Kijonjo B, al comtat de Kasasa, punt des d'on els casos s'han expandit als voltants.

Imatge d'un carrer a Uganda
La malaltia ja ha causat vint morts a Uganda, i de moment se'n desconeix l'origen | Europa Press

 

Una alerta evident: No se sap si és contagiosa

És el que ha reconegut el president del districte de Kyotera, Patrick Kintu Kisekuulo. «No sabem si la malaltia és contagiosa», ha exposat. I ha dit que encara estan esperant les investigacions iniciades pel Ministeri de Sanitat.

Però compte, perquè hi ha un risc: la gent està començant a migrar, cosa poc recomanable davant del creixement de la malaltia.

«No obstant això, la gent ha començat a migrar cap a àrees limítrofes, cosa que ens preocupa», ha manifestat. «Creiem que la millor mesura és declarar una quarantena mentre els experts sanitaris finalitzen un informe sobre quina pot ser la causa d'aquestes morts tan poc usuals», ha afegit.

Agents de la policia ugandesa
Les autoritats sanitàries d'Uganda estan estudiant la situació | Europa Press

 

Vòmits, mal de cap, diarrea i sagnat

El mateix Patrick Kintu Kisekuulo ha assenyalat que els símptomes que provoca aquesta malaltia desconeguda, que ja s'ha endut la vida de vint persones, són vòmits, diarrea, mal de cap i sagnat.

Mentre se segueix investigant, sobre la taula hi ha diverses hipòtesis. El president del subcomtat de Kasasa, Denis Muyunga, ha explicat que alguns residents a la zona parlen de bruixeria. Altres, mentrestant, apunten a una eruga que habita les plantacions de cafè.

Finalment, la viceportaveu del Ministeri de Sanitat, Odirah Nansamba, ha insistit en el fet que des del Govern segueixen investigant la situació. Demana als polítics que «sensibilitzin» la població per a poder «contenir el problema».