Imatge d'un bitllet de 100 euros guardant-se dins d'una butxaca

Augmenta el salari mínim a Espanya: Com t'afectarà el canvi

El salari mínim arribarà aviat als 1.000 euros al mes

El salari mínim augmenta a Espanya i arribarà aviat als 1.000 euros al mes. El Govern ha arribat a un acord per pujar 35 euros més el salari mínim interprofessional (SMI) amb efectes des de l'1 de gener d'aquest any.

Actualment el salari mínim a Espanya estava fixat en 965 euros dividits en 14 pagues. Ara, després de l'acord aconseguit pel Govern, la prestació mínima pujarà fins a un total de 14.000 euros bruts anuals. La mesura afectarà gairebé dos milions d'assalariats que ara mateix tenen un salari inferior als 1.000 euros.

Segons el Banc d'Espanya, però, hi ha un cert 'truc'. Doncs la pujada del salari mínim a Espanya és de 35 euros més al mes en 14 pagues, cosa que representa un increment del 3,6%. Xifra que se situa molt propera a les previsions d'inflació per a aquest any.

L'IPC per a aquest any serà de 3,7%. És a dir, els beneficiats per la norma es mantindran en els ingressos actuals i amb prou feines guanyaran poder adquisitiu.

Diners en un caixer automàtic
Els treballadors no guanyaran poder adquisitiu | GTRES

Un acord de múltiple interpretació

Segons Yolanda Díaz, es tracta d'«una fita molt important per al nostre país». La mesura, que tindrà caràcter retroactiu des del dia 1 d'aquest any 2022, serveix per complir un dels grans desitjos de Pedro Sánchez aquesta legislatura.

Cal destacar, però, que les organitzacions empresarials CEOE i Cepime no s'han sumat a aquest acord, tal com s'esperava després de rebutjar els òrgans de govern, per unanimitat, la proposta del Govern.

Primer pla d'una mà traient bitllets de 50 euros d'un caixer automàtic
Els sous augmentaran 35 euros a Espanya en l'últim acord del govern espanyol | Europa Press

L'efecte dòmino que ve

L'augment del salari mínim, però, provocarà un efecte dòmino. La pujada dels sous provoca de manera indirecta que pugi el preu d'altres béns a Espanya.

El comitè executiu de la CEOE ja va rebutjar la proposta inicial de pujada de salaris. Aquests van assegurar que una nova pujada del salari mínim interprofessional contribuiria a un efecte dòmino.

«Augmentar els costos laborals i la pressió sobre els marges de les empreses, pot portar a un menor dinamisme econòmic en el futur i a una menor creació d'ocupació», deien.

«La proposta del Govern és inassumible per a sectors especialment vulnerables com l'agrícola i aquells intensius en mà d'obra (neteja, hostaleria, etc.), que fa anys que suporten sobrecostos de tota mena», sostenen.

L'efecte afectaria també els autònoms

És el que sosté el portal especialitzat 'Noticias Trabajo'. «De forma indirecta, l'efecte arribaria a afectar els autònoms. En haver de pagar més pels seus assalariats, es cotitza més per ells. Això és, els arriba també un augment a la quota de la Seguretat Social. Per exemple, el que tingui establerta la base mínima de cotització li pujarà uns 3 euros al mes», diuen.

A més, cal destacar que —segons el mateix portal—, el nou Salari Mínim Interprofessional afectaria els treballadors sense conveni col·lectiu com, per exemple, les empleades de la llar. «I és que els seus sous es regeixen directament per l'SMI, i per això si aquest puja, han de cobrar més»,  diuen.