URGENT

📌 La pandèmia segueix reculant a Espanya abans d'un cap de setmana clau

L'estat d'alarma revela què passarà amb el Nadal d'enguany a Espanya

Si l'estat d'alarma segueix en marxa la nit de Nadal i Cap d'Any, no es podrà sortir al carrer ni desplaçar excepte motius justificats

Fotografia d'un sopar de nadal
L'estat d'alarma afectarà també els sopars de Nadal i Cap d'Any | Cedida

La confusió que regnava fins ara a Espanya amb tota mena de mesures restrictives diferents en cada territori sembla haver-se dissipat amb l'estat d'alarma, amb toc de queda inclòs, a tot el país. Ara bé, els ciutadans s'estan preguntant què passarà amb el Nadal aquest any, i l'estat d'alarma comença a deixar-ho més clar.

Unes Festes de Nadal ben diferents

El Consell de Ministres va aprovar ahir un nou decret de l'estat d'alarma, des del qual s'imposa el toc de queda de les 23.00 a les 06.00 hores a tot el territori, deixant a les comunitats la potestat per endarrerir o avançar l'horari en funció de la situació epidemiològica. A més, hi ha tot un ventall de mesures incloses en l'estat d'alarma que les comunitats poden modificar segons les necessitats, com confinar el seu territori per complet o un àmbit territorial inferior, i limitar la presència de persones en espais públics o privats fins a un màxim de sis.

Cal tenir en compte que el Govern vol demanar al Congrés, d'aquí a quinze dies, una pròrroga de l'estat d'alarma de sis mesos. Per tant, l'estat d'alarma s'allargaria fins al 9 de maig i afectaria les vacances de Nadal, de manera que molts espanyols es pregunten com afectarà l'estat d'alarma a la nit de Nadal i de Cap d'Any.

Podrà la gent celebrar la Nit de Nadal o el Cap d'Any en grups de més de sis persones? Podran desplaçar-se d'una comunitat a una altra per estar amb les seves famílies?  El mateix Pedro Sánchez es va referir a això en la roda de premsa, en què explicava les conseqüències de l'estat d'alarma. «La limitació de drets fonamentals romandran en vigor tot el temps de l'estat d'alarma», advertia el president de govern espanyol en al·lusió a les festivitats que es trobin dins el marc temporal.

Però hi ha una escletxa, ja que el president també va manifestar que les mesures es poden alleujar en funció de la pandèmia. En resum: totes les restriccions de l'estat d'alarma afectaran les Festes de Nadal, però es podran alleujar en funció de la situació epidemiològica.

«La decisió de portar l'estat d'alarma fins al maig obeeix a criteris tècnics. La data està pensada per doblegar la corba i per superar aquests canvis de clima i entrar en un escenari molt més favorable per reduir el virus amb unes condicions diferents de les que tindrem els pròxims mesos», va explicar Sánchez.

L'estat d'alarma, per tant, podrà alterar substancialment el Nadal a Espanya, sobretot per la limitació de mobilitat entre territoris, la prohibició de sortir al carrer en una franja horària nocturna, i la limitació de reunions de més de sis persones en llocs públics i privats.

Reunions i desplaçaments

Si el toc de queda roman el temps que preveuen les autoritats, no es podrà sortir al carrer durant la nit ni desplaçar-se, excepte per motius justificats. A més, la majoria de les comunitats prohibeixen les reunions de més de sis persones.

Si l'estat d'alarma segueix en vigor les nits del 24 i el 31 de desembre, els sopars de Nadal i Cap d'Any no podran superar les sis persones, llevat que siguin convivents del mateix habitatge. Per no parlar dels sopars d'empresa i entre amics en unes dates tan especials, que directament ja no es podran celebrar.

Pel que fa als desplaçaments, Sánchez ha explicat que les comunitats poden confinar el seu territori. El desplaçament està permès sempre que el lloc d'origen o destinació no es trobi confinat. Ara mateix, una persona de Madrid podria anar a Sevilla per Nadal, però no a Saragossa, per exemple.

L'excepció és Canàries, on de moment no s'aplica el toc de queda i la limitació de reunions és de deu persones. En tot cas, va quedant cada vegada més clar com serà el Nadal aquest hivern, cosa que les autoritats tenen previst explicar amb mesures concretes durant les pròximes setmanes.


Comentaris

envia el comentari