Imatge d'un exemplar de pangolí

Alarma a la Xina: el pangolí pot transmetre el coronavirus

Es tracta d’un animal molt emblemàtic al país asiàtic i està considerat un menjar de luxe. El mamífer serà el transmissor del virus entre ratpenats i humans

La Xina viu amb desconcertat les últimes informacions sobre el coronavirus i que indicarien que l’emblemàtic animal pangolí, molt apreciat en aquest país, seria el transmissor del virus entre els ratpenats i els humans. Segons apunten investigadors xinesos, aquest petit mamífer, semblant a un armadillo i considerat un luxe a les cuines asiàtiques per la seva gustosa carn, sembla que seria el pas necessari per traspassar la malaltia dels ratpenats cap a les persones.

Casualment, aquests animals són un luxe a les cartes dels millors restaurants xinesos i no estan a l’abast de les economies més discretes. Es tracta d’una espècie protegida que és víctima del tràfic il·legal  pel seu gran valor culinari, però també per les propietats medicinals que molts hi veuen en ell. Ara, la possibilitat que sigui transmissor del coronavirus pot fer caure en picat el seu valor, ja que sembla que, precisament, l’intercanvi d’exemplars estaria darrere de la ràpida propagació del virus a Wuhan. 

Un nou pas cap a la cura del coronavirus

«Aquest últim descobriment serà de gran importància per a la prevenció i el control de l'origen de virus», afirmen fonts de la Universitat Agrícola de Sud de la Xina, que ha liderat la investigació, a través d'un comunicat publicat al seu web. Els pangolins han estat batejats com els «hostes intermediaris més probables» del coronavirus. De fet, el 99% de les mostres de virus extretes d’aquests animals, coincideix exactament amb la dels humans infectats.

No obstant, els experts asseguren que, malgrat aquestes dades, encara no està demostrat que els pangolins hagin transmès un virus que ja ha causat la mort de més de 600 persones i 31.000 infectats a la Xina,  país amb més de 1.000 milions d'habitants. El que sí que sembla més segur és que els ratpenats haurien infectat els pangolins, i aquests haurien transmès la malaltia als humans.