YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Alba Vergés avisa: «Haurem de fer sí o sí passos enrere amb la reobertura»

L'empitjorament de les dades sanitàries obliga Salut a replantejar la desescalada dies abans de Nadal

La consellera Alba Vergés en una compareixença amb mascareta, llaç groc i una carpeta a les mans
Alba Vergés ha confirmat que cal fer «sí o sí» passos enrere amb la desescalada | cedida

La consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, Alba Vergés, ha reconegut aquest dimecres que caldrà fer «passos enrere» amb el pla de desescalada, davant l'empitjorament de les dades sanitàries. «Haurem de fer sí o sí passos enrere amb la reobertura», ha insistit Vergés, en una roda de premsa sobre la tornada a l'escola després de les vacances de Nadal, i el cribratge massiu que es durà a terme als centres educatius. 

En aquest sentit, la consellera ha assenyalat que «les escoles no han estat mai focus d'infecció», i que el compromís de mantenir-les obertes sempre segueix en vigor. «La transmissió entre nens és baixa. Quan s'ha detectat un cas en un grup bombolla, el 75% ha sortit negatiu i en educació infantil el percentatge puja fins al 82%», ha indicat Vergés, en sintonia amb el conseller d'Educació, Josep Bargalló. Recordem que aquest dimecres s'ha anunciat l'ajornament de la tornada a les escoles catalanes fins a l'11 de gener.

«Les dades són les que són», ha recordat Vergés

«No és bo generar especulació, el pla de reobertura és molt clar, hi ha uns indicadors que nosaltres seguim, sembla que es manté la Rt estable superior a 1 i això ens porta a prendre decisions», ha explicat la consellera. A més, Vergés ha recordat que cal actuar d'acord amb les dades: «Les dades epidemiològiques són clares i són les que són, ens agradaria que fossin d’una altra manera».

La consellera de Salut ha acabat anunciant que concretaran els canvis en les restriccions «tan aviat com sigui possible». «Hem de decidir les millors mesures, tenint en compte la casuística», afegia.

En la mateixa línia, Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública, feia també referència a les dades i a la possibilitat que ens trobem ja en plena tercera onada de Covid: «Fan falta un parell de dies per acabar de confirmar que estem en una tercera onada real. Però els indicadors semblen mostrar-ho. Hi ha un canvi de tendència clar».

La nova situació ha provocat que els mitjans de comunicació donin veu a diversos experts per preguntar-los si creuen que, com apunten les autoritats, podríem trobar-nos ja en la tercera onada de coronavirus, o bé si és un simple repunt de dades.

Mentre alguns defensen aquesta segona opció, tot i que recorden que els virus respiratoris són més perillosos en època de fred i no descarten aquesta tercera onada, altres creuen que ja hi som de ple. En tot cas, tots coincideixen que cal extremar la precaució i no abaixar la guàrdia, encara que això suposi perdre gran part de les tradicions que cadascú té per Nadal.

Segons els experts, per tant, és necessari aquest enduriment de les mesures previstes per les imminents festes de Nadal: asseguren que el sacrifici valdrà la pena i, per contra, el relaxament seria un greu error que ens podria portar directament a una situació «molt crítica». Caldrà esperar doncs per conèixer els canvis en el pla de Nadal i les restriccions que s'aplicaran finalment per aquestes festes.


Comentaris

envia el comentari