Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
La consellera de Salut, Alba Vergés, molt seriosa, al Parlament de Catalunya

Alba Vergés defensa el sistema d'automostres als instituts i demana «calma»

La consellera demana «calma» a les institucions

La consellera de Salut, Alba Vergés, molt seriosa, al Parlament de Catalunya
El PSC aposta per reprovar Alba Vergés al Parlament per la gestió de la crisi sanitària al segrià | cedida

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha defensat el sistema de les automostres a partir d'ESO, davant de les crítiques dels sindicats d'ensenyament: «Per poder gestionar millor aquesta epidèmia i no haver de destinar grans recursos d'unitats senceres que es desplacin als instituts, crec que tothom ha de col·laborar. I crec que ho podem fer bé», ha assegurat.

En roda de premsa aquest dijous, Vergés ha demanat als sindicats «una mica de calma abans de sortir d'aquesta manera» i ha assegurat que oferiran als docents «tota la formació» necessària i que esperaran uns dies si cal abans de posar en marxa aquest sistema. Recordem que Salut vol demanar als instituts que siguin els mateixos alumnes els que es facin el test PCR sols en cas que hagin estat en contacte a classe amb un cas positiu de coronavirus.

La consellera defensa que el sistema s'ha fet en proves pilot en instituts i entre treballadors de residències i ha assegurat que «es pot fer». A més, ha volgut destacar que seran adolescents i joves els que es prendran les mostres, no infants. També ha puntualitzat que es tracta de frotis nasals i no de mostres nasofaríngies, de manera que l'escovilló s'haurà d'introduir als narius i no fins a la part posterior de les fosses nasals, una tècnica molt menys invasiva.

La pressió assistencial segueix creixent, tot i que la velocitat del virus baixa

En els darrers dies s'ha reduït la velocitat de propagació del virus, situant-se per sota d'1, que és on s'ha de trobar per doblegar la corba de contagis. Ara bé, Vergés ha deixat clar que per al moment no s'ha aconseguit doblegar la corba, sinó que el que està passant és que el ritme de contagis s'està desaccelerant i que aquest és el primer pas.

Tot i això, la titular de Salut ha recalcat que aquesta desacceleració encara no es nota en una baixada de la pressió assistencial als hospitals. De fet, el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, ha advertit que la pressió en llits de crítics i convencionals és «alta» i que «seguirà creixent» en els pròxims dies. L'increment de contagis durant la pandèmia també es tradueix en un augment dels casos greus al cap d'uns dies, de manera que les altes taxes, sobretot de la setmana passada, podrien encara haver d'impactar en els hospitals.

El toc de queda es prorrogarà

La situació que s'està vivint ha fet que la consellera reafirmés que les mesures preses en les últimes setmanes, com el tancament de la restauració, toc de queda, perimetratge municipal els caps de setmana i suspensió de les activitats culturals i extraescolars, donen «els seus fruits», ara bé, «de cap manera podem dir que la situació no sigui greu», ha afegit.

La consellera ha donat per fet que el toc de queda s'allargarà, si bé ha puntualitzat que abans ho ha de decidir el Procicat. «No hem de voler córrer. Les presses poden portar a cometre errors», ha subratllat, i ha dit que s'ha d'anar «pas a pas». El Govern ha fixat com a objectius situar la transmissió del virus per sota d'1, tenir menys de 1.000 contagis diaris i no superar els 300 pacients per covid-19 a les UCI.

L'operació Volhov

Preguntada per l'operació Volhov, ha assegurat que està «absolutament tranquil·la per tot el Departament de Salut, la seva estructura i la manera de fer els contractes». «Un dinar no té res a veure amb la manera de contractar del Departament de Salut», ha defensat Vergés, que ha promès: «Mai, mai, donaria un tracte de favor a ningú, ni que em caigués molt bé». La consellera considera que el sumari de la Guàrdia Civil té un «rerefons polític» i «està ple d'incongruències».