Un estudi de Vall d'Hebron assegura que patir mal de cap podria ser un bon símptoma en cas de patir Covid-19

La malaltia causada pel coronavirus dura fins a una setmana menys en els pacients amb cefalea

Pla general d'un professional sanitari atenent una pacient al servei d'urgències a l'Hospital de Palamós el 28 d'abril de 2020
El mal de cap persisteix en quatre de cada deu persones que han patit Covid-19, segon l'estudi de Vall d'Hebron. | ACN

Un equip de Vall d'Hebron ha descrit que la presència de cefalea en pacients amb Covid-19 s'associaria a una millor evolució de la malaltia. Segons un estudi publicat a la revista 'Cephalalgia', la Covid-19 té una durada clínica fins a una setmana més curta en els pacients que tenen mal de cap. La neuroinflamació local propera a les fosses nasals per on entra el virus podria ser un sistema de defensa que evitaria la tempesta de citocines sistèmica associada a una evolució greu de la malaltia.

La cefalea, juntament amb l'anòsmia —pèrdua de l'olfacte— i l'agèusia —pèrdua del gust— són símptomes neurològics freqüents que s'han associat a la Covid-19. Davant les incògnites per pronosticar el curs de la malaltia, els investigadors van decidir definir i descriure les característiques de la cefalea i buscar una associació entre la seva aparició i el pronòstic de la malaltia.

L'estudi, però, presenta algunes limitacions, ja que analitza una sèrie hospitalària que no inclou casos molt greus de la malaltia —i que, per tant, no es podien entrevistar— ni molt lleus —i que no anaven a l'hospital. En aquest estudi, hi han participat els Serveis de Neurologia i d'Immunologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i els grups de recerca en Cefalea i Dolor Neurològic i en Immunologia Diagnòstica del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR).

La malaltia va durar una setmana menys en els pacients que tenien mal de cap 

La investigació va analitzar els símptomes i l'evolució de 130 pacients amb Covid-19 que van arribar al servei d'Urgències de l'hospital durant tres setmanes entre el març i l'abril. Tots ells van ser atesos per un neuròleg a causa de la necessitat de reorganització dels professionals davant l'elevat nombre de pacients que van arribar a l'hospital durant la primera onada.

«El fet que part dels pacients fossin visitats per metges amb diferents especialitats va permetre portar a terme estudis des de diferents punts de vista, que aporten informació relacionada amb símptomes que no només són respiratoris», explica la doctora Patricia Pozo Rosich, cap del grup de Cefalea i Dolor Neurològic del VHIR i especialista del Servei de Neurologia.

D'aquests pacients, 97, un 75%, presentaven mal de cap, tot i que només un 20% tenien història clínica de migranyes episòdiques prèvies a la malaltia. En la majoria, la cefalea era lleu o moderada, però en una quarta part dels pacients, sobretot dones i persones joves, era més semblant a una migranya. En un 21% dels pacients, el mal de cap persistent era un símptoma prodròmic de la Covid-19, és a dir, apareixia abans que els altres signes de la malaltia.

Sobre l'evolució de la malaltia, la durada clínica de la malaltia en els pacients que presentaven cefalea quan arribaven a Urgències tenia una durada clínica de la Covid-19 aproximadament una setmana més curta: uns 24 dies en total en els casos amb mal de cap, mentre que, en els casos sense cefalea, la durada mitjana de la malaltia era d'uns 31 dies. «Sembla clar que la presència de cefalea és un factor de bon pronòstic de la Covid-19 i podria servir per predir-ne l'evolució», destaca la doctora Pozo Rosich.

La cefalea persisteix en un 40% dels pacients

Els investigadors van trobar també una associació entre la cefalea i l'anòsmia i l'agèusia, ja que la pèrdua d'aquests sentits era molt més comuna en persones amb mal de cap. Per això, la doctora Pozo Rosich assenyala que «és important canviar el concepte que la cefalea sigui un símptoma poc rellevant en pacients amb Covid-19». «És necessari estudiar en profunditat la seva associació per tal d'entendre l'evolució de la malaltia i millorar-ne el tractament», afegeix.

Sis setmanes després de l'arribada a Urgències, es va seguir l'evolució de 100 dels pacients que havien participat en la primera fase de l'estudi. Entre aquests es trobaven 74 persones que presentaven cefalea quan van arribar a l'hospital. En el moment del seguiment, 28 d'aquests, un 38%, encara tenien cefalea amb poca resposta al tractament i sovint sent l'únic símptoma que quedava de la covid-19.

Aquests resultats demostren que el mal de cap pot persistir després de superar la Covid-19, fins i tot en persones sense història prèvia de migranyes ni cefalees recurrents.


Comentaris

envia el comentari