Albiol recupera una unitat 'especial' per lluitar contra la delinqüència a Badalona

Espera que es posi en marxa a l'octubre

Agents de la Guàrdia Urbana de Badalona
30 nous agents formaran part d'aquesta unitat | ACN

La Guàrdia Urbana de Badalona recuperarà la Unitat Omega a partir del pròxim mes d'octubre amb una trentena d'agents destinats a «actuacions immediates a les zones on hi ha més conflictes».

Així ho ha destacat aquest dimarts l'alcalde Xavier Garcia Albiol, que ha assenyalat les ocupacions il·legals com a focus de bona part dels problemes de convivència. «Els veïns estan atemorits per la situació que viuen», ha afirmat Garcia Albiol, que ha exigit una modificació de la llei per acabar amb la «impunitat» de les ocupacions.

L'alcalde de Badalona ha fet aquestes declaracions just davant d'una gran nau del barri del Gorg on viuen més d'un centenar de persones en situació irregular, fet que ha provocat moments de tensió amb alguns dels okupes.

Garcia Albiol ha assegurat que recuperar la Unitat Omega és una «prioritat» del seu govern, tot recordant que ja va estar operativa en la seva anterior etapa com a alcalde. «És una unitat que té el suport d'una part molt important dels veïns perquè permet donar resposta als problemes d'ocupació i delinqüència que requereixen actuacions immediates», ha afirmat, mentre ha criticat que el govern de Dolors Sabater la dissolgués el 2015.

L'alcalde, que ja va anunciar que recuperaria aquesta unitat policial tan bon punt va ser investit al maig, ha detallat aquest dimarts que obriran aviat un procés intern al cos de la Guàrdia Urbana per destinar-hi 30 efectius, 28 agents i dos responsables policials. Seran 8 efectius més en comparació a la Unitat Omega de l'anterior etapa i també disposaran de més vehicles.

Al mateix temps, Garcia Albiol ha destacat que patrullaran de 19 h a 7 h «a les zones on hi ha més conflictes de delinqüència i pisos ocupats on les màfies actuen amb més presència». «És l'objectiu primordial», ha subratllat, tot assegurant que la nova divisió policial «no és una unitat antidisturbis, sinó d'actuació immediata».

Okupes al barri del Gorg, un exemple del que volen combatre

Els detalls de la Unitat Omega els ha donat en una atenció a la premsa a peu de carrer davant la nau ocupada del carrer Guifré del barri del Gorg, on fa més de cinc anys que viuen desenes de persones en situació irregular. Actualment, hi conviuen més d'un centenar d'okupes, a qui Garcia Albiol ha assenyalat com a origen de bona part dels conflictes veïnals de la zona.

Segons l'alcalde, dins la nau es consumeix i trafica droga, hi ha dos bars irregulars i també s'hi exerceix la prostitució. «Els últims anys han arribat persones violentes que s'han fet amb el control de l'espai», ha assegurat, alhora que ha afirmat que bona part dels okupes viuen a la nau abandonada «perquè han creat el seu 'modus vivendi''» a base d'activitats delictives.

«Els veïns estan acollonits per la situació que viuen al barri. Hi ha una gran impotència perquè no s'hi pot actuar de manera immediata, ja que l'Ajuntament no pot entrar i posar ordre per posar fi amb les situacions conflictives», ha apuntat Garcia Albiol.

Una tesi que han subscrit alguns veïns concentrats a la zona coincidint amb la visita de Garcia Albiol. En Felipe, veí del barri, ha refermat que la nau és l'origen dels problemes de convivència que s'han repetit els últims anys, amb diverses baralles, robatoris i un tràfic constant de drogues. Ha definit la situació com «inaguantable», mentre ha remarcat que «no és un tema de racisme ni tampoc polític, sinó de convivència veïnal».

La presència de Garcia Albiol i les càmeres de televisió ha enervat els okupes de la nau, que han escridassat l'alcalde persistentment. La Cristina, una de les habitants d'aquest espai abandonat, ha reclamat que no s'assenyali la comunitat com l'origen dels conflictes del barri i ha defensat que la majoria d'okupes treballen i «volen progressar».


Comentaris

envia el comentari