Imatge del passeig marítim de Tarragona amb diversa gent passejant en època de Covid-19

Alcaldes de Catalunya, resignats amb el toc de queda: «No volíem ser a la llista»

La batllesa de Vilanova i la Geltrú i el batlle de Vilafranca del Penedès admeten que la mesura és necessària

El retorn del toc de queda ha generat, lògicament, molt debat. Des de municipis que ho demanaven, com Badalona, Barcelona o Sant Cugat, fins d'altres que creuen que s'hauria d'ampliar. També n'hi ha que accepten la mesura amb resignació, entenent que s'havia d'aplicar, però lamentant ser algunes de les poblacions afectades.

És el cas dels alcaldes de Vilanova i la Geltrú i Vilafranca del Penedès, que han rebut amb resignació el retorn del toc de queda als seus municipis. Tot i això, ho veuen necessari. «No volíem estar a la llista, però és evident que calia alguna determinació», afirma la batllessa de la capital del Garraf, Olga Arnau, a l'Agència Catalana de Notícies.

A l'espera de l'aval del TSJC, l'alcalde vilafranquí, Pere Regull, també assumeix el nou escenari a contracor. Creu, però, creu que és una mesura «proporcionada» a la crescuda de la pandèmia. Els dos alcaldes esperen que la incidència de la Covid-19 baixi en poc temps per poder aixecar el confinament nocturn com més aviat millor.

Des de Vilanova, Olga Arnau considera que en un inici s'havia traslladat la responsabilitat als ajuntaments de forma excessiva recomanant-los tancar parcs i platges. Ara celebra que ara el Govern els hagi donat eines «amb robustesa jurídica». «Tancar les platges no és que fos inviable, sinó que era impossible», assegura Arnau, que recorda que la ciutat té diversos quilòmetres de costa combinats amb un ampli espai de parcs.

L'alcaldessa assegura que «és comprensible que la ciutadania estigui molt cabrejada». Entén que la cinquena onada de la Covid-19 i les restriccions dictades per la Generalitat s'interpreten «com un retrocés en un moment en què semblava que la porta ja estava oberta». «Però hem d'intentar controlar la situació i veure si en set dies som capaços de frenar-ho», demana.

Al seu torn, l'alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, també creu, resignat, que el confinament nocturn és una restricció necessària davant l'auge de la pandèmia. «Entenc que són mesures dures, però la salut de tots està per davant de tot», ha afirmat a l'ACN, tot instant a la ciutadania a complir aquesta restricció. «Si portem una conducta imprudent, després ho pagarem més car», ha afegit.

Regull també ha demanat a l'executiu català que sigui «àgil i proporcional». L'alcalde considera que l'avaluació i revisió del toc de queda després dels primers set dies no es pot fer a partir de períodes tancats –pròrrogues setmanals o quinzenals-. Ell creu que caldria valorar la continuïtat de la mesura en funció de com estigui la pandèmia a cada municipi.

«De la mateixa manera que ara ens volen imposar un toc de queda, cal que l'aixequin tan bon punt els indicadors de la Covid baixin», recalca.