Un militar de l'exèrcit espanyol dona instruccions a diversos immigrants que acaben d'arribar a la costa de Ceuta i que encara es troben al mar

Alcazarquivir, el poble marroquí d’on provenen el 30% dels MENA de Catalunya

«Europa és una societat envellida, necessita gent jove que vagi a treballar, els va bé que els enviem els nostres joves»

Una ciutat del Marroc genera gran preocupació a la Generalitat. El 30% de menors migrants no acompanyats que resideixen a Catalunya provenen d’Alcazarquivir, una població que actualment està vivint un gran èxode d’adolescents, ja que les seves famílies veuen Europa com una solució perquè puguin estudiar i tenir una vida millor.

La majoria de MENA són d’una mateixa ciutat marroquina

Alcazarquivir és una ciutat localitzada en la zona de Marroc més propera a l’estret de Gibraltar, amb una població d’uns 126.000 habitants, fa temps era pròspera. Segons explica un veí a ‘El Periódico’, la ciutat era coneguda per ser la porta d’entrada dels productes de contraban a la resta del país: «Veníem productes de Ceuta que pels del sud eren impossibles d’aconseguir». Tanmateix, tot i que el mercat encara existeix, ara han decaigut els luxes de Ceuta.

Hi ha una clara diferencia entre el centre de la ciutat y els barris més allunyats. En aquests l’asfalt de les carreteres desapareix, deixant pas a la pols i, en lloc de cotxes, hi ha cavalls. A més a més,  no s’observa cap adolescent, només nens molt petits que ajuden els pares a les parades del mercat.

En preguntar a una altra veïna, aquesta es mostra orgullosa en dir que el jovent està «a Espanya» i explica: «Els meus fills estan en un centre de Lleida», amb només 14 i 16 anys, després d’haver arribat a Catalunya fa un any amb pastera: «S’ha complert la voluntat de Déu. Almenys podran estudiar i tindran un treball digne».

«Europa necessita els nostres joves, no?»

Un altre veí afirma el mateix, a la zona només hi ha camps per cultivar, cap fàbrica, la gent no té diners i per aquesta raó no hi ha adolescents a la ciutat: «Els pares envien els seus fills perquè volen que tinguin vides com la teva, no com la meva». Tot i que l’home va estudiar física y química a la universitat, però és cambrer, explica 'El Periódico'.

En aparèixer tres adolescents, demanen: «Porta’ns a Espanya», mentre ensenyen les fotografies d’Instagram dels seus amics que ja estan en el país veí, tenint vides d’èxit, gaudint de la piscina i vestint amb roba de marca: «Ells allà ho tenen tot, i nosaltres aquí, sense res». Fins i tot estarien disposats a fer el perillós trajecte en pastera: «Tenim el cor de ferro». Mentre els adults no els desanimen: «És el seu somni, no podem lluitar contra això» i expliquen: «Europa és una societat envellida, necessita gent jove que vagi a treballar, els va bé que els enviem els nostres joves, no?».

També et pot interessar...