Alemanya tancarà bars i restaurants durant un mes a partir del dilluns pels rebrots. Després de consultar als länds, la cancellera alemanya Angela Merkel ha anunciat aquest dimecres que imposarà un confinament parcial. Així, es mantindran obertes les escoles, però es recomana el teletreball quan sigui possible. Berlín ha pres aquesta decisió pel ràpid augment dels rebrots i les hospitalitzacions. Hores després, França ha seguit els mateixos passos, decretant també el confinament del pais. Tot i això, es permetran moltes més excepcions que en el confinament de la primavera, i les escoles es mantindran obertes.
Tanmateix, la seva taxa d'infeccions (156 per cada 100.000 habitants) continua per sota de països com Bèlgica (1.424), la República Txeca (1448), Luxemburg (821), Eslovènia (7862), Països Baixos (711) o França (659).
Brussel·les impulsa una exempció de l'IVA a la venda de vacunes i tests
Brussel·les ha aprovat una directiva per aplicar una exempció de l'IVA fins al 2022 a la venda de vacunes i tests. Segons la Comissió Europea, actualment els governs europeus poden reduir l'IVA a les vacunes però no suprimir-lo totalment, i no poden reduir aquest impost als tests. Amb aquesta proposta presentada aquest dimecres i que ara ha de ser ratificada pels estats, la CE pretén facilitar l'accés a aquest material mèdic per lluitar contra la pandèmia.
En paral·lel, la CE ha reclamat «accelerar» l'ús dels tests ràpids a la Unió Europea per frenar el ràpid augment de contagis. A més, la CE ha instat als estats a reforçar el rastreig de casos amb aplicacions mòbils i a desenvolupar estratègies de vacunació, entre d'altres.
A banda de l'exempció de l'IVA a les vacunes i els tests de covid-19, la CE ha decidit aquest dimecres ampliar fins a finals d'abril la suspensió temporal dels aranzels i l'IVA per a la importació de material mèdic i de protecció essencial per combatre la covid-19.
Aposten per ampliar l'ús dels tests ràpids
L'executiu europeu aposta per ampliar l'ús dels tests ràpids en la segona onada de la pandèmia. La Comissió Europea va anunciar la setmana passada la compra d'entre 15 i 22 milions de tests ràpids per distribuir entre els estats. A part d'aquesta adquisició, la CE ha anunciat aquest dimecres que farà una altra compra comuna de tests ràpids amb tots els estats.
Pel que fa a l'estratègia de rastreig, la CE recomana als estats fer tests massius en una població determinada si detecta un brot localitzat de covid-19.