Acostumats a les dramàtiques prediccions de la viròloga Margarita del Val sobre la pandèmia, el seu últim diagnòstic ple d'optimisme ha descol·locat a tothom. L'experta s'ha convertit en una de les veus més autoritzades sobre el coronavirus a Espanya i té clar que «això passarà» i a més, assegura saber com acabarà.
En un acte organitzat per la Fundació Pau VI, la científica del CSIC ha assegurat que la pandèmia «acabarà fent a tota la població immune, sigui de forma natural o amb una vacuna, però això passarà». En una ostentació d'optimisme, Margarita del Val ha assegurat que «això és com els exàmens de maig o juny, ho passes fatal però s'acaben. És com un embaràs, que et trobes malament però s'acaba. Això s'acabarà». També ha avisat que «durarà mesos, o fins i tot anys», pel que ha demanat un esforç per complir les mesures.
L'experta també ha fet una crida a les autoritats per actuar amb determinació i doblegar ràpidament la segona onada com han fet en els països asiàtics, i així acabar de cop amb el debat sobre salut o economia.
En la seva línia optimista, ha volgut recordar que es poden treure coses positives sobre la pandèmia, com la conciliació entre vida professional i familiar, la digitalització o el fre de les desigualtats. «En traurem coses bones d'això, però tot això no és per sempre, és força temps, però s'acabarà».
La vacuna serà segura i eficaç
Així i tot, aconsella no crear-se falses esperances amb l'arribada de la vacuna perquè «trigarà molt a tenir el seu efecte». En la seva opinió, la vacuna «no ens deslliurarà d'enfrontar-nos amb les nostres forces a aquest virus», i en aquest sentit, ha advertit que tenim per davant un dur hivern.
L'experta apunta al fet que és possible que les primeres vacunes no siguin estables ni definitives, però «amb la qual ens quedem al final serà segura i molt eficaç». I aquesta, diu, serà una millor immunitat que la natural, perquè hi ha dubtes de si amb la immunitat natural «cauen els anticossos encara que segueix havent-hi protecció clínica».
El missatge de Margarita del Val és que probablement la vacuna definitiva serà estable i no caldrà anar canviant-la cada any com passa amb l'antigripal. De totes maneres, ha dit que «és una experiència única per a tota la humanitat». En aquest sentit, ha subratllat que estem sens dubte davant un repte històric: «l'única cosa semblant és quan els conqueridors espanyols i europeus van portar les infeccions que ells mateixos patien al continent americà i va haver-hi massacres generalitzades perquè es va infectar molta gent perquè no tenien immunitat».