Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'una vacuna contra la Covid-19

Alemanya recomana no administrar la vacuna d'AstraZeneca als majors de 65 anys

Els experts asseguren que no hi ha dades disponibles suficients per avaluar l'eficàcia de la dosi

Imatge d'arxiu d'una vacuna contra la Covid-19
Imatge d'arxiu d'una vacuna contra la Covid-19 | iStockPhoto (Teka77)

Novetats d'última hora sobre la vacuna d'AstraZeneca i la Universitat d'Oxford. El Comitè Permanent de Vacunació de l'Institut Robert Kock d'Alemanya recomana que aquesta dosi només s'administri a les persones d'entre 18 i 64 anys. «Per ara, no hi ha dades disponibles suficients per avaluar l'eficàcia de la vacuna a partir dels 65 anys», assenyalen els experts que assessoren el govern alemany, en una resolució que el Ministeri de Salut ha fet públic aquest dijous.

D'aquesta manera, indiquen que «la vacuna d'AstraZeneca, a diferència de les vacunes d'ARNm, només s'ha d'oferir a persones de 18 a 64 anys en cada etapa». En canvi, l'organisme defensa que els vacunes de Pfizer i Moderna sí són «equivalents als termes de seguretat i eficàcia».

El dictamen de l'institut alemany, no vinculant, arriba després que la directora de l'Agència Europea del Medicament, Emer Cooke, assegures aquest dimarts al Parlament Europeu que els assajos que han estat remesos a la institució sobre l'efectivitat de la vacuna AstraZeneca inclouen una quantitat «molt petita» de població de gent gran.

En la seva compareixença, va assenyalar que aquesta vacuna podria ser aprovada per a un grup específic d'edat. «Els estudis que s'han fet i que han estat inclosos al dossier fins ara tenen una quantitat molt petita de població de gent gran i això és el que s'ha discutit als mitjans», ha dit davant la comissió de Salut Pública de l'Eurocamara, responent així a la polèmica sorgida després que diversos mitjans alemanys publiquéssin que l'efectivitat d'aquesta vacuna en majors de 65 anys només és d'un 8%.

La directora de l'EMA explicava que aquest percentatge té relació per la quantitat de gent gran que ha participat als assajos. «El nostre comitè científic està estudiant les dades per veure què signifiquen», va puntualitzar. Està previst que l'EMA emeti la seva recomanació sobre la vacuna desenvolupada per AstraZeneca i la Universitat d'Oxford aquest divendres.

Mentrestant, la Comissió Europea i AstraZeneca han protagonitzat en els darrers dies alguns enfrontaments públics sobre els retards previstos en les entregues de les vacunes de la companyia. Brussel·les inclòs ha arribat a atacar a la companyia per la seva «continua manca de claredat» en el calendari d'entregues.

Per ara no es preveuen sancions

La Comissió Europea descarta per ara sancions contra AstraZeneca, però avisa que té «la capacitat de fer-los complir amb les entregues» de les vacunes per a la Covid-19 perquè l'avalen els drets contractuals. «No estem en la fase de les sancions, estem en l'estadi de trobar solucions», ha assegurat aquest dijous el director de la Representació de la Comissió Europea a Espanya, Francisco Fonseca, en una conferència.

Així, Brussel·les confia «trobar un acord satisfactori» amb la companyia per tenir les dosis previstes al llarg de l'any i poder corregir els retards. «L'interès és que tot es regeixi per criteris exclusivament científics i no entrem en polítiques de represàlies», ha apuntat Fonseca, que ha subratllat que l'obligació és resoldre el problema amb AstraZeneca per poder garantir el ritme de vacunació. Tampoc no es plantegen una ruptura contractual amb la farmacèutica.

A la vigília que l'Agència Europea del Medicament es pronunciï sobre la vacuna d'AstraZeneca contra la Covid-19, Fonseca ha dit que espera que la farmacèutica «compleixi els seus compromisos» i entregui el nombre de vacunes reservades. Tot i les demores, la CE manté el seu objectiu de vacunar el 70% de la població a l'estiu.