Imatge d'una botiga tancada de l'Eix Comercial

Els petits empresaris reclamen més ajudes per evitar «la destrucció del teixit productiu»

PIMEC alerta que la crisi està arrossegant tots els sectors, més enllà dels estrictament afectats per les mesures

Nou crit d'alerta dels empresaris en plena crisi provocada per la pandèmia de coronavirus. Ara ha estat el torn de PIMEC, que ha exposat que les conseqüències econòmiques de la Covid-19 ja està afectant el conjunt de l'economia i no només els sectors que s'han vist més afectats per les mesures restrictives decretades per les diferents administracions. Segons la patronal de petites i mitjanes empreses, ja s'està veient un «arrossegament» de la pèrdua de llocs de treball cap a sectors que, fins ara, no s'havien vist perjudicats directament per a aquestes mesures.

«Constatem claríssimament un arrossegament de la destrucció del teixit productiu cap a sectors més enllà dels estrictament afectats per les mesures de restricció», ha assegurat el director de l'Àrea de Treball de la patronal, Josep Ginesta, en una roda de premsa per valorar les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA). Les restriccions per frenar l'avenç de la pandèmia han provocat una pèrdua de 99.000 llocs de treball en el sector dels serveis i 30.500 llocs en la indústria, que no ha estat estrictament afectada per la pandèmia i les mesures restrictives.

Per aquest motiu, la patronal que agrupa les petites i mitjanes empreses de Catalunya ha reclamat ajudes directes a totes les empreses que ja s'estan veient afectades per aquest «arrossegament» de pèrdua de llocs de treball.

La Covid-19 destrueix 137.600 llocs de feina a Catalunya

Catalunya va tancar el 2020 amb 537.900 persones sense feina i una taxa d'atur del 13,87%, segons les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) que l'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha fet públiques aquest dijous. Les restriccions sanitàries de l'últim trimestre de l'any han deixat un augment de l'atur de 31.300 aturats respecte del tercer trimestre, l'increment més alt de totes les comunitats autònomes.

Amb aquestes dades, l'any de la Covid-19 va acabar a Catalunya amb una destrucció anual de 137.600 llocs de treball i un augment de la desocupació de 132.100 aturats, els més alts de l'Estat. A Espanya, l'any de la pandèmia es van destruir més de 622.000 llocs de feina i la taxa d'atur a 31 de desembre va ser del 16,13%.

Tot i aquestes dades, cal destacar que l'ocupació l'últim trimestre ha pujat en 167.400 persones (+0,87%) respecte al trimestre anterior. Això sí, Catalunya no registrava unes dades d'aturats tan altes des del primer trimestre del 2017, quan hi havia 576.700 desocupats. És la comunitat autònoma on ha pujat més l'atur en l'últim trimestre, per davant de les Illes Balears (21.900 més) i de la Comunitat de Madrid (21.000 més).